Home VestiEkonomija Cena zlata za jedan dan pala za pet odsto

Cena zlata za jedan dan pala za pet odsto

by bifadmin

Posle rekordne vrednosti iz petka od 2.080 dolara po unci, cena zlata je juče pala za pet odsto, na 1.927 dolara po unci, pokazujući da u ovim turbulentnim vremenima gotovo nijedno ulaganje nije sigurno.

Investitorima koji ulažu u zlato jučerašnji dan bio je verovatno najgori u poslednjih sedam godina. Naime, cena zlata na azijskim berzama posle rekordnih visina, pala je za čitavih pet odsto. Taj pad se nastavio i jutros, kada je zlato vredelo 1.876 dolara po unci, posle čega je međutim poraslo na 1.917 dolara.

Dolar jača, što je loša vest za zlato, a ne pomaže mu ni “mirovanje FED-a” u pogledu izmene monetarne politike, kao ni najava da bi se ruska vakcina uskorom mogla naći na tržištu. Zlato se smatra “sigurnom lukom” u nestabilnim vremenima, te zato tada njegova vrednost raste. Međutim, svaka naznaka da bi situacija mogla da se popravi uzrokuje pad njegove cene.

Međutim, evo jedne dobre vesti za investitore u zlato – narastajuće geopolitičke tenzije, kao i izbori koji treba da budu održani u SAD, ne obećavaju njegov veći pad.

Foto: erik_stein, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar