Home VestiEkonomija Pronađeno zlato u vrednosti više od milijardu dolara u južnoj Srbiji

Pronađeno zlato u vrednosti više od milijardu dolara u južnoj Srbiji

by bifadmin

Kanadska istraživačka firma „Medgold risorsis“, koja je nagovestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog „Tlamino“ pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara, najavila je izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija „Tedijan“ saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške. Ova firma, koja traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Kosmetu, saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka – saznaju „Novosti“.

Što se tiče Projekta „Tlamino“, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim. Addison Mining Services Ltd. i Bara Consulting Ltd., obe kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, „Medgold“ je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat „Tlamino“, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra. Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje „Fortuna silver“, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra „San Hoze“ u Meksiku i peruansko ležište srebra „Kailoma“.

Izvor: Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar