Home VestiEkonomija Prvi put u 500 najuspešenijih u svetu više kompanija iz Kine nego iz SAD-a

Prvi put u 500 najuspešenijih u svetu više kompanija iz Kine nego iz SAD-a

by bifadmin

Na listi “Global 500” koja obuhvata 500 najuspješnijih kompanija na svetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Velika priča je sledeća: prvi put imamo više Fortune Global 500 kompanija baziranih u Kini i Hong Kongu nego u Sjedinjenim Američkim Državama,” piše magazin Fortune, koji svake godine objavljuje ovu listu.

Dalje se navodi kako je ovih 500 kompanija u 2019. godini prihodovalo 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dve hiljade milijardi dolara. Širom sveta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

Huawei na 49. mestu

Na prvom mestu liste nalazi se američka korporacija “Walmart”. Najveća kineska državna naftna grupacija “Sinopec” je zauzela drugo mesto, dok su se na trećem i četvrtom mestu našle dve kineske državne kompanije, Državna elektroprivreda “State Grid” i “China National Petroleum”.

U prvih 50 mesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući ICBC, CB, ABC i Banku Kine.

Kineski tehnološki gigant “Huawei” je ove godine zauzeo 49. mesto na listi, a iza je Kineska grupacija za željeznički inženjering, prenosi Al Jazeera.

Globalna trgovina je motor uspeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

Izvor: Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar