Home VestiPolitika i društvo Korona virus: Vakcina za odrasle skoro pa spremna, decu niko ne pominje

Korona virus: Vakcina za odrasle skoro pa spremna, decu niko ne pominje

by bifadmin

Dok traje testiranje nekoliko vakcina protiv korona virusa za odrasle, još uvek se ne govori o imunizaciji dece, iz etičkih ali i bezbednosnih razloga. Deca međutim učestvuju u širenju infekcije podjednako kao i odrasli.

Kao što svi već znamo, ubrzano se radi na kreiranju vakcine koja bi obezbedila imunitet na korona virus. Prve doze vakcine bile bi namenjene rizičnim grupama i zdravstvenim radnicima. Pre puštanja vakcine na tržište moraju se sprovesti ozbiljna klinička ispitivanja, koja su upravo razlog osporavanja ruske vakcine. Međutim, ta istraživanja se uglavnom sprovode na odraslima. Ali, šta je sa decom?

Deca su izostavljena iz ovakvih studija iz bezbednosnih ali i etičkih razloga, piše Wired. Njihov imuni sistem koji je još u fazi sazrevanja predstavlja veliki izazov za naučnike.

Ona su izostavljena iz kliničkih ispitivanja iz još jednog razloga – pokazalo se da deca lakše podnose Kovid 19. Ipak, deca su, isto kao i odrasli, podložna zarazi, te mogu biti prenosioci, posebno kada počne školska godina.

“Zato ne smemo izostaviti decu iz priče o vakcini, a to upravo činimo”, kaže Evan Anderson, istraživač pedijatrijskih infektivnih bolesti sa univerziteta Emory. Zajedno sa kolegama on radi na razvoju protokola koji bi proizvođačima vakcina protiv korona virusa pomogao prilikom kliničkih ispitivanja na deci.

Međutim, period testiranja i registracije vakcina za decu je komplikovaniji i dugotrajniji postupak nego kada su u pitanju vakcine za odrasle. Prvo se čeka da se završe sva ispitivanja na odraslima, da bi mogla da se vrše prvo na starijoj deci, sa malim dozama, posle čega se polako povećavaju doze i spušta starosna granica.

Nezavidna pozicija

No, u uslovima pandemije odugovlačenje sa proizvodnjom vakcine za decu bi moglo imati dalekosežne posledice. Ipak, upros velikoj šteti koju je korona virus naneo svetu, naučnici upozoravaju da se ne sme olako eksperimentisati na mališanima, kao uostalom ni na odraslima.

Sve ovo stavlja u vrlo nezavidnu poziciju donosioce političkih odluka i medicinsku zajednicu.

Ipak, neko je morao da probije led. Vakcina na kojoj rade Oxsford i AstraZeneca mogla bi se uskoro naći i na pedijatriskim kliničkim ispitivanjima. Među prvim ispitanicima trebalo bi da se nađe mala grupa dece starosti od pet do 12 godina.

Foto: whitesession, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar