Home VestiEkonomija Srbija među zainteresovanima za nabavku ruske vakcine protiv korone

Srbija među zainteresovanima za nabavku ruske vakcine protiv korone

by bifadmin

Zvanična Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv korona virusa. Prema navodima britanskog časopisa „Fajnenšel tajms“, među njima je i Srbija.

„Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svetu izrazilo interesovanje za nabavku njihove vakcine, a među njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta za rusku vakcinu će biti van Zapada, dok će evropski, američki i verovatno kineski naučnici nastaviti da razvijaju njihove sopstvene verzije vakcine“, navodi britanski časopis „Fajnenšel tajms“.

U tekstu se kaže da su Filipini zvanično saopštili da će u oktobru početi sa kliničkim ispitivanjima ruske vakcine protiv korona virusa. „Ukoliko ispitivanja budu uspešna, Filipini će vakcinu staviti u službenu upotrebu do aprila 2021. godine, a predsednik Rodrigo Duterte će je primiti najranije do 1. maja“, prenosi britanski list.

Ruski zdravstveni zvaničnici su saopštili da vakcina garantuje dve godine imuniteta na korona virus. Američki i evropski naučnici su skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine. Moskovski dopisnik „Fajnenšel tajmsa“ je ocenio kako je za sada izvesno da je objava o pravljenju vakcine svakako doprinela promociji ruske moći.

Kako kod okreneš, „bićemo prvi“

Komentarišući najavu da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić je ocenio da to znači „da smo više eksperiment nego nešto drugo“. On je dodao da se zalaže za nabavku vakcine koja će biti izrađena po standardima Evropske unije, jer je tu reč o najstrožim kriterijumima.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleja, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je povodom ruske vakcine protiv korona virusa da svaka vakcina koja ulazi u Srbiju mora da prođe sve faze testiranja, bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji koja ju je proizvela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku pandemije da će Srbija „napraviti vakcinu“, a potom je govorio da će Srbija biti među prvim zemljama na svetu koja će je dobiti.

Izvor: Beta

Foto: pearson0612, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar