Home Vesti Brazil svoje fudbalske reprezentativke plaća isto kao i njihove muške kolege

Brazil svoje fudbalske reprezentativke plaća isto kao i njihove muške kolege

by bifadmin

Brazil je jedna od nekoliko zemalja koje su donele odluku da izjednače plate svojih najboljih fudbalerki i fudbalera. Prethodno su to učinile Australija, Norveška, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Širom sveta žene za obavljanje istih poslova zarađuju manje od muškaraca. Prema sajtu Payscale, plate muškaraca su u ovoj godini bile u proseku za 19 odsto veće od zarade žena. TUodnosu na prošlu godinu to je napredak u korist žena od dva odsto.

Ove razlike u zaradama su međutim još uočljivije u sportu. Forbs je 2018. godine objavio listu 100 najplaćenijih sportista i među njima se nije našla nijedna žena.

Među ženama koje najviše zarađuju od sporta najbolje su kotirane uspešne teniserke poput Serene Vilijams koja je imala milionske ugovore. U ekipnim sportovima njihov finansijski položaj je mnogo lošiji. Naime, u vreme kada je najveća zarada u ženskoj NBA ligi iznosila 117.500 dolara, u muškoj je dostigla neverovatnih 32,4 miliona dolara. Opravdanje za ovakvu nejednakost je gotovo uvek tržište. Ženski sport je navodno manje atraktivan od muškog, što znači da ima malobrojniju publiku a samim tim i manje novca.

Ova situacija se međutim polako menja, a promene predvode uglavnom “fudbalske nacije”.

Brazilske fudbalerke naime od marta ove godine dobijaju iste iznose kao njihove muške kolege kada igraju za reprezentaciju, saopštava Brazilska fudbalska asocijacija. Na sličan potez odlučilo se i Ujedinjeno Kraljevstvo još u januaru.

Njihove odluke privukle su najveću pažnju medija, međutim ove države nisu prve došle na tu ideju. Prethodno su Australija, Norveška i Novi Zeland odlučile da podjednako plaćaju svoje fudbalske reprezentativce i reprezentativke.

Foto: GraphicMama-team, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar