Home VestiPolitika i društvo Da li je Fejsbukova pretnja da će se povući iz EU „pucanj iz prazne puške“?

Da li je Fejsbukova pretnja da će se povući iz EU „pucanj iz prazne puške“?

by bifadmin

U kompaniji Fesjbuk najavljuju da će se povući iz EU ako se primeni odluka da podatke evropskih korisnika ne smeju da prosleđuju u SAD. Analitičari tvrde da su ovakve pretnje samo „pucanj iz prazne puške“.

Irska komisija za zaštitu podataka je prošlog meseca donela odluku prema kojoj Fejsbuk više ne bi smeo da prosleđuje privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije u SAD, već da ih drži na serverima EU. Razlog za takvu odluku je „strah da podatke nadzire američka vlada“.

S druge strane, u tužbi koju je tim povodom Fejsbuk podneo Visokom sudu u Irskoj, upozorava se da ako zaista dođe do primene te odluke, „posledice za korisnike i brojne kompanije u Evropi mogle bi da budu nesagledive“.

Evropske firme su od Fejsbuka prihodovale 208 milijardi evra
Kompanija u svojoj tužbi ističe da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogla da nastavi sa pružanjem svojih usluga, poput aktivnosti na društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu u Evropskoj uniji.

Posledica bi bilo povlačenje te dve popularne društvene mreže sa više od 400 miliona korisnika iz EU.
Kompanija je naglasila u tužbi i kako su, zahvaljujući tim mrežama, evropske firme ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Najava o povlačenju „nije pritisak na regulatore“

Predstavnici Fejsbuka su u saopštenju za medije naveli da najava o mogućem povlačenju iz EU nije pretnja kojom žele da izvrše pritisak na regulatorna tela da promene svoju odluku.

Ali ističu kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između Evropske unije i Sjedinjenih Država. Ako nema tog prenosa podataka, neće moći ni da nude svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.

Pucanj iz „prazne puške“

U prvim komentarima stručnjaka u Evropi tim povodom, Fejsbukove oštre pretnje o mogućem povlačenju se tumače nešto drugačije. Fejsbuku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi mogao bolje da im plasira oglase na kojima, naravno, zarađuje. Kada bi se taj protok podataka ograničio, to bi uticalo na prihode kompanije.
Na Univerzitetu u Londonu su bili još direktniji. Tamošnji stručnjaci za zaštitu privatnosti podataka smatraju da je Fejsbukov ultimatum samo „prazna pretnja“, te da bi odluka o povlačenju sa jednog tako unosnog tržišta kao što je EU bila toliko apsurdna, da je u nju teško poverovati.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar