Home VestiPolitika i društvo EU predlaže da države po migrantu dobijaju 10.000 evra

EU predlaže da države po migrantu dobijaju 10.000 evra

by bifadmin

Evropska unija predlaže novi set pravila prema kojima bi države koje prihvataju migrante u zamenu za svoju “gostoljubivost” dobijale novac. Izračunato je da odrasli migrant “vredi” 10.000 evra a dete bez pratnje 12.000.

Plan pod imenom “Obavezni mehanizam solidarnosti” je, kako navodi BBC, rešenje na kojem je insistirala Nemačka. Njegova najupečatljivija stavka je plaćanje državama po broju osoba koje će prihvatiti, i to 10.000 evra po odrasloj osobi i 12.000 evra po detetu. Predviđene su i sankcije za one koje ne žele da poštuju nova pravila, u vidu sudskih postupaka protiv njih ali i finansijskih kazni.

EU izražava nadu da će se sve njene članice obavezati da zajedno podele teret migrantske krize.

Međutim, unapred se očekuje veliko protivljenje ovom planu i to ne samo od strane Poljske i Mađarske, koje vode neskrivenu antiimigracionu politiku, već i od Austrije čiji premijer je oštro kritikovao “prisiljavanje EU zemalja” da prihvataju izbegle iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja, ali i generalno “diktat moćnih ekonomija” koje manjim državama nameću nove troškove, ili, u ovom slučaju, obaveze.

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar