Home VestiIT i nauka Evropski gradovi u udruženoj akciji protiv AirBnB-a

Evropski gradovi u udruženoj akciji protiv AirBnB-a

by bifadmin

Udružena u savez “Eurocities”, 22 evropska grada pozvala su Evropsku uniju da upostavi strožiju regulativu za Airbnb. Ova digitalna platforma za kratkoročni najam smeštaja, prema njima, dovodi do rasta cena nekretina što lokalno stanovništvo dovodi u nezavidan položaj.

Predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se prošlog utorka u Parizu sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margaret Vestager, kako bi skrenuli pažnju na postojeći pravni okvir za rad digitalnih platformi namenjenih turizmu, za koji su naveli da je zastareo.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udeo u ovom sektoru, ljuti lokalno stanovništvo, pa tamošnje vlasti pokušavaju da uravnoteže želju za prihodom od turizma i pogoršanom situacijom na tržištu nekretnina koja dovodi do rasta cena zakupa nekretnina za lokalno stanovništvo, ali i do rasta cena nekretnina uopšte.

Na sastanku je istaknuto da je potreban novi zakonodavni okvir na nivou cele Evropske unije kako bi Airbnb i druge platforme mogli da posluju uz veći nadzor, s obzirom na to da Airbnb navodi da je samo posrednik između iznajmljivača i turista.

Ovu tvrdnju kompanije Airbnb potkrepljuje i presuda Evropskog suda iz decembra prošle godine koja navodi a Airbnb-u nije potrebna dozvola za rad u Francuskoj sa agentima za nekretnine. U presudi je navedeno da ova kompanija pruža “uslugu informacione prirode”. Baš iz tog razloga, zvaničnici se zalažu za novu regulativu kojom bi poslovanje ovakvih servisa bilo drugačije uređeno.

Deljenje podataka sa lokalnim vlastima

Do sada je nekoliko evropskih gradova ograničilo rad Airbnb-a kako bi stali na put ilegalnom najmu stanova. Tako je u aprilu gradsko veće Amsterdama odlučilo je da zabrani mogućnost kratkoročnog zakupa smeštaja u određenim gradskim četvrtima unutar starog grada i područja čuvenih amsterdamskih kanala i od 1. jula uveo dozvole za domaćine koji iznajmljuju smeštaj u drugim delovima Amsterdama. U Danskoj Airbnb i slične platforme već moraju da dele podatke sa poreskom upravom.

“Vreme je za novi evropski regulatorni pristup, koji prvenstveno služi opštem interesu”, izjavila je gradonačelnica Pariza, En Hidalgo, čiji je grad u velikom problemu zbog visokih cena nekretnina.

Savez “Eurocities” predviđa inovacije povezane sa digitalnim platformama za odmor prema Zakonu o digitalnim uslugama. Prema njemu, Airbnb i slične platforme moraće da dele podatke o smeštaju i najmu sa lokalnim vlastima.

Ovaj zakon, koji se priprema u odeljenju koje vodi Vestager, trebalo bi da stane na put ilegalnim iznajmljivačima smeštaja. Podsećamo, Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor još ranije su zaključili sporazum o deljenju podataka sa Evropskom unijom, kojim je dogovoreno da će putem Eurostata biti objavljene pouzdane informacije o tržištu kratkoročnih zakupa.

Izvor: Daljine.rs

Foto: mastersenaiper, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar