Home VestiPolitika i društvo I poznate ličnosti bojkotuju Fejsbuk zbog govora mržnje

I poznate ličnosti bojkotuju Fejsbuk zbog govora mržnje

by bifadmin

Sve više javnih ličnosti, sa stotinama hiljada pratilaca, bojkotuje Fejsbuk i Instagram zbog govora mržnje na ovim mrežama.

Inicijativa “Zaustavite mržnju zbog profita” pokrenuta je ranije ovog leta i u njoj su prvobitno učestvovale velike kompanije, koje su ukidanjem oglašavanja želele da izvrše pritisak na Fejsbuk da bolje reguliše objavljivanje sadržaja koji potpadaju pod govor mržnje.

Sada su pak javne ličnosti odlučile da iz istog razloga na jedan dan bojkotuju Fejsbuk i Instagram. Među njima ima i poznatih glumaca poput Leonarda di Kaprija, Džejmija Foksa, Saše Barona Koena, ali i starleta poput Kim Kardašijan. Oni su veoma popularni na društvenim mrežama i zato očekuju da bi njihov bojkot mogao skrenuti pažnju rukovodstvu istih na ovaj društveni problem.

Veliki broj javnih ličnosti redovno ukazuje na necivilizovano ponašanje na društvenim mrežama čija najvidljivija manifestacija je govor mržnje, najviše na rasnoj osnovi ali i sa ciljem urušavanja demokratskih vrednosti.

Tokom ovog leta veliki oglašivači su odlučili da prekinu svoje reklamiranje na Fejsbuku, posle čega je ova društvena mreža redefinisala nadzor nad govorom mržnje i postavila rukovodioca koji će se baviti ovim i sličnim pitanjima.

Međutim, prema mišljenju javnosti, to nije dalo očekivane rezultate. Sada je, ističu poznati, veoma bitno regulisati ovu pojavu posebno zato što se približavaju američki izbori, a imajući u vidu da se društvene mreže često koriste kako u afirmativnim kampanjama, tako i u onim drugim kojima je cilj diskreditacija protivnika.

Inicijativa “Zaustavite mržnju zbog profita” se međutim ne bavi Tviterom i Reditom, jer su te društvene mreže već preduzele aktivnosti na suzbijanju govora mržnje i teorija zavere.

Foto: Hermann, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar