Home VestiPolitika i društvo Južnoafrička tinejdžerka osnovala taksi servis u kojem rade samo žene

Južnoafrička tinejdžerka osnovala taksi servis u kojem rade samo žene

by bifadmin

Mlada Južnoafrikanka je, pre svega zbog bezbednosti žena, osnovala taksi kompaniju u kojoj će raditi samo vozačice. Povod za to je zaštita žena u javnom saobraćaju koje su u ovoj zemlji, ali i širom sveta, često izložene zlostavljanju ili neželjenim komentarima.

Asiphe Mkhefa je, iako stara tek 18 godina, svesna sa kakvim se sve problemima žene susreću u javnom prevozu, bilo da je u pitanju nasilje ili udvaranje od strane taksista, bilo da se radi o nepristojnim i seksističkim komentarima.

“Oko 35 odsto rodno zasnovanog najtežeg nasilja dolazi upravo iz oblasti javnog transporta, odnosno iz sfere naručivanja vozila preko taksi kompanija ili aplikacija za povezivanje putnika i prevoznika”, kaže ona i dodaje da u Južnoj Africi ima previše slučajeva ubistava žena u taksi vozilima.

Zato je, kako bi osigurala njihovu bezbednost u javnom saobraćaju, osnovala kompaniju koja će zapošljavati samo vozačice. Smatra da će se na taj način i putnice osećati bezbednije.

No, ideja je tek u povoju. Za sada je ova usluga dostupna samo u Kejptaunu, ali Mkhefa razmatra i širenje poslovanja na druge gradove.

Izvor: BBC

Foto: Cock-Robin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar