Home VestiEkonomija Kako je Žong Šanšan postao treća najbogatija osoba u Kini

Kako je Žong Šanšan postao treća najbogatija osoba u Kini

by bifadmin

Posle inicijalne ponude akcija kompanije Nongfu Spring, njen osnivač postao je treća najbogatija osoba u Kini.

Akcije ove kompanije koja prodaje flaširanu vodu skočile su za 85 odsto na berzi u Hong Kongu, a Nongfu Spring je prikupila više od milijardu dolara. Žong Šanšan, osnivač ove kompanije, koji poseduje 84 odsto udela u njoj, sada je “težak” 51 milijardu dolara.

Tako se našao među najbogatijim osobama u Kini, odmah iza Džeka Maa iz Alibabe i Ponija Maa iz Tensenta. Međutim, Šanšan je jedini kineski tajkun koji nije iz tehnološkog sektora, već se bavi tradicionalnim biznisom. Pre toga je radio u građevinarstvu i novinarstvu, ali je pravu zaradu ostvario tek od – flaširane vode.

No, i pre ove inicijalne ponude akcija on je pametno ulagao. Njegovo bogatstvo poraslo je u aprilu ove godine kada je jedna druga, farmaceutska kompanija u kojoj je ranije stekao većinski udeo, sprovela inicijalnu ponudu akcija. Nongfu Spring je sada samo povećala njegovu ukupno vrednost.

Uprkos pandemiji korona virusa koja je usporila poslovanje mnogih preduzeća, inicijalne ponude akcija u Kini i Hong Kongu beleže veliko interesovanje. Kompanije su na berzi ove godine uspele da prikupe dvostruko veću sumu nego u istom periodu lane. Hong Kong je postao posebno popularan tokom rasta tenzija između Kine i SAD. Ipak, ni Kina ne zaostaje mnogo za njim – ove godine inicijalne ponude akcija u toj zemlji proizvele su 24 milijardera.

Izvor: Blumberg

Foto: congerdesign, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar