Home VestiEkonomija Kompanije koje su dobro prošle kroz krizu, kupovaće konkurente koji su bili slabije pripremljeni

Kompanije koje su dobro prošle kroz krizu, kupovaće konkurente koji su bili slabije pripremljeni

by bifadmin

Kompanija TPA Serbia je sprovela istraživanje o tržišnim trendovima u realnom sektoru. Kako su firme reorganizovale poslovanje, da li su spremne da investiraju i zapošljavaju – o tome je za Infobiz govorio Bojan Žepinić, rukovodeći partner kompanije TPA Srbija.

U anketi među finansijskim službama najvećih firmi u Srbiji, ključna pitanja ticala su se investicija i zapošljavanja. Njih 47 odsto je reklo da će nastaviti planirane investicije ove godine, a 44 odsto odgovorilo je da će razmotriti investiranje – ovaj podatak možemo da dovedemo u vezu sa podatkom da su 35 procenata smanjene direktne strane investicije.

Izostanak investicije često nije bila posledica svesne odluke da se ne investira, već je zbog vanrednog stanja i nakon toga kada je bilo ograničeno kretanje i protok robe, neke investicije nisu mogle da se realizuju, kaže Žepinić.

Što se tiče zapošljavanja, 65 odsto anketiranih privrednika kaže da korona kriza nije uticala na smanjenje radne snage ili potragu za novim kadrom, dok 35 odsto odgovara da ili im je potrebna nova radna snaga ili da će smanjiti broj zaposlenih.

Pomoć države je uveliko pomogla da se sačuvaju radna mesta. Ipak, zvanične podatke o zaposlenosti (stopa nezaposlenosti 7,3 odsto) treba uzeti uslovno, dodaje Žepinić, jer sve zavisi od metodologije i ankete o radnoj snazi.

Regionalizacija proizvodnje jedan je od tih promenjenih modela poslovanja

Kompanije odlažu investicije, takođe neke će smanjiti broj zaposlenih, ali će na dnevnom redu biti i pitanje zakupa prostora, pa će u slučaju gde ističu ugovori, neki odlučivati da li da ga produže. Uvode se novi poslovni modeli koj će ostati i posle krize, naglašava Žepinić.

„Regionalizacija proizvodnje jedan je od tih promenjenih modela poslovanja – globalni lanci snabdevanja su bili na udaru krize. Evropa sada nastoji da lance snabdevanja prebaci iz Azije na stari kontinent, a to je dobra pruilika za Srbiju, da domaće kompanije postanu deo tih evorpskih lanaca snabdevanja. Efekti krize osetiće se u narednoj godini, na srpskom tržištu, gde se očekuje više akvizicija, te će kompanije koje su dobro prošle kroz krizu, kupovati konkurente koji su bili slabije pripremljeni“, kaže Žepinić.

Izvor: N1

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar