Home VestiEkonomija Na Vol Stritu masovna rasprodaja akcija tehnoloških kompanija

Na Vol Stritu masovna rasprodaja akcija tehnoloških kompanija

by bifadmin

Masovna rasprodaja akcija tehnoloških kompanija na Vol Stritu nokautirala je noćas sve indekse američke berze koji su samo dan beležili visoke nivoe.

Cene nafte i zlata su takođe pale, dok analitičari pokušavaju da protumače uzroke rasprodaje.

Industrijski indeks Dau Džons bio je tokom noćašnejg trgovanja u gubitku za preko 1.000 poena pre nego što se oporavio i zaključio dan s minusom od 808 poena, odnosno u padu za 2,8 posto, na 28.292,73, poena, prenosi CNBC.
Indeks S&P 500 je potonuo za 3,5 procenta, na 3.455,06 poena, dok se tehnološki indeks Nasdak kompozit stropoštao za pet procenata, na 11.458,10 bodova.

Ovo je najteži jednodnevni pad za Dau Džons i S&P od juna ove godine, i najveći pad Nasdaka od marta.

Krivicu za to snosi tehnološka grupa FAANG – Fejsbuk, Epl, Amazon, Netfliks i Guglova matična kompanija Alfabet, čije su akcije zabeležile veliki gubitak vrednosti u odnosu na istorijski rekordne nivoe na kojima su bile na početku septembra.
Cena zlata se takođe spustila na 1.922 dolara po unci, mada se kasnije oporavila tokom trgovačkog dana.

Naftni fjučersi su bili u padu, pri čemu je nafta Brent trgovana za 43,15 dolara po barelu, a nafta američka WTI nafta za 40,22 dolara za barel.

„Nije bilo nekih udarnih vesti niti konkretnih okidača za ovaj pad na berzi, tako da su investitori u nedoumici pred pitanjem da li je ovaj današnji pad signal za još jedan istorijski potres na tržištu ili samo mala prolazna turbulencija“, kaže za Biznis insajder Lindzi Bel, glavni investicioni strateg u kompaniji Ali Invest.

Raša tudej preenosi da je američki predsednik Donald Tramp reagovao na dešavanja na berzi sugerišući da pad ima neke veze sa rezultatima ankete koje je objavio Foks NJuz, a prema kojima izgleda da je njegov rival na predsedničkim izborima Džo Bajden u prednosti u ključnim državama.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar