Home VestiEkonomija Nemačka želi da uskladi ograničenja u EU radi očuvanja Šengen zone

Nemačka želi da uskladi ograničenja u EU radi očuvanja Šengen zone

by bifadmin

Nemačka će sutra predložiti svim zemljma članicama EU zajednički pristup merama protiv pandemije. Reč je o usklađivanju prilikom upotrebe podataka o pandemiji, ujednačenim kriterijumima za procenu rizika i zajedničkim ograničenjima koja će se primenjivati. Cilj je da se očuva integritet Šengen-zone.

Pariz je za Belgijance na crvenoj listi, Mađarska zatvara granice, a Nemačka, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, predložiće bloku usklađena ograničenja za putovanja zbog pandemije, izjavio je jedan evropski izvor.
Ovaj predlog će biti razmatran u sredu, na sastanku ambasadora 27 zemalja članica u Briselu.

„Koherentan odgovor je važan da bi se izbegao neujednačen pristup kao u prethodnom periodu i očuvao integritet Šengenskog prostora“, ističe se u dokumentu koji će Nemačka dostaviti na razmatranje.
Šengenski prostor slobodnog protoka ljudi jedan je od stubova evropske zajednice. Sada obuhvata 22 države članice Unije i četiri nečlanice – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Zajednička sanitarna karta

Nemačka predlaže da se članice EU usaglase oko pristupa podacima o pandemiji Kovid-19, odabira kriterijuma na osnovu kojih se procenjuje rizik i rizične zone. Potreban je i zajednički okvir za mere koje će se primjenjivati na rizične zone i ograničenja za putovanja s „posebnom pažnjom kada je reč o pograničnim područjima“.

Zavisno od zemlje, karantin može trajati od 10 do 14 dana, a testiranja se zahtevaju po dolasku ili odlasku, i to 48 sati ili 72 sata ranije. U tekstu se predlaže i zajednički način odabira i analize epidemioloških podataka, s ciljem da se izradi zajednička sanitarna mapa.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti redovno objavljuje podatke, ali države ih koriste na različite načine. Neke više koriste nacionalne podatke o pandemiji, a druge regionalne.

Ujednačena analiza epidemiološkog rizika

Nemačka preporučuje i zajedničku analizu epidemiološkog rizika (učestalost, dijagnoza, hospitalizacija), kao i zajedničku deklaraciju za rizične zone.
U dokumentu se napominje da procena tih zona varira od zemlje do zemlje, pa neke biraju dve, tri ili više kategorija (zelena, narandžasta, crvena), neke i više, a neke nijednu.
U Evropi je do sada potvrđeno više od 3,9 miliona zaraženih Kovidom-19.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar