Home VestiEkonomija Najskuplji ovan na svetu

Najskuplji ovan na svetu

by bifadmin

Ovan rase teksel, poreklom iz Holandije, prodat je za rekordan iznos od 367.500 funti (oko 411.000 evra). Reč je o pasmini sa mišićavom građom tela, savršenoj glavi i kvalitetnoj vuni.

Najskuplji ovan na svetu sa razlogom nosi naziv „Double Diamond“ (Dupli dijamant). Njegov uzgajivač Čarli Boden iz Stokporta, okoline Mančestra prodao ga je za ovaj vrtoglavi iznos na škotskoj aukciji u poljoprivrednom centru Lanark.

Kako prenosi abc, za ovu se životinju pretpostavljalo da će biti prodata za veliku cifru od trenutka kada je stavljena na tržište.

Planiraju ga za priplod

„To je odlična životinja, dokazana sa najboljom genetikom. Na aukciji je bilo sedam ili osam ljudi koji su hteli da ga kupe što je dovelo do tolike cene“, izjavio je kupac, Džef Ejkend.

Rekao je i kako se s vremena na vreme na tržištu pojavi poseban primerak poput ovog teksel ovna, pa nije ni čudo što su svi hteli da ga imaju.

Ejkend ističe da će on i njegovi partneri koji vode farme u Ejrširu i Northumberlandu podeliti vlasništvo nad životinjom. Takođe, napominje i da ga planiraju za priplod kako bi vratili uložen novac pa čak i zaradili.
Ejken, koji uzgaja teksel rasu na farmi koju njegova supruga Džen i on vode u Lankaširu, želeo je da naglasi da su takve cene retke.

„Nemojte me pogrešno shvatiti, ali ovo je nepristojan iznos za jednu životinju i to definitivno ne bi trebalo da bude odraz poljoprivrednog uzgoja“, komentarisao je za twnews.

Prethodni rekord kada je reč o prodaji ovaca bio je nešto više od 230.000 funti u 2009. godini, a najviše što je Ejkend ikad platio bilo je 105.000 funti za ovna zvanog „Sportsman Batman“.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar