Home VestiIT i nauka Nova otkrića o korona virusu: Jedan peptid bi mogao biti krivac za veliki broj smrtnih slučajeva

Nova otkrića o korona virusu: Jedan peptid bi mogao biti krivac za veliki broj smrtnih slučajeva

by bifadmin

Američki naučnici su uz pomoć superkompjutera otkrili da je za značajan broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 zaslužan i bradikinin, peptid koji uzrokuje snižavanje krvnog pritiska.

Velika genetska studija uzoraka uzetih od obolelih od Kovida-19 pomogla je naučnicima da bolje upoznaju ovo oboljenje. Naime, superkompjuter imena Summit analizirao je 40.000 gena iz 17.000 uzoraka, odnosno 2,5 milijarde genetskih kombinacija. Budući da je ovo drugi najbrži kompjuter na svetu, za to mu je bilo potrebno dve nedelje.

Eksperiment je izveden u američkoj Oak Ridge laboratoriji a njegovi rezultati pokazuju da ovaj virus deluje i na bradikinin, peptid koji u normalnim okolnostima reguliše krvni pritisak, odnosno uzrokuje proširivanje krvnih sudova i time snižava pritisak. Ovo otkriće pojašnjava zašto u pojedinim slučajevima korona virus uzrokuje vaskularne probleme i moglo bi da posluži u kreiranju terapije za komplikacije nastale usled Kovida-19.

Dosadašnja terapija nije bila potpuno efikasna

Da podsetimo, korona virus najčešće napada respiratorni sistem, zbog čega u blažim oblicima podseća na grip ili prehladu. Međutim, ima i težih slučajeva kojima je potrebna hospitalizacija a oni najteži završe na respiratorima, te se ovo oboljenje najviše vezuje za probleme sa plućima.

U početku širenja ovog virusa doktori su se fokusirali na pluća, no vremenom je otkriveno da korona uzrokuje i druge zdravstvene probleme, među kojima i srčane zastoje, probleme sa kožom i cirkulacijom. U nekim slučajevima utiče i na hormonalne poremećaje.

Zdravstveni radnici su kroz praksu shvatili da davanje kiseonika pacijentima, ili čak i priključivanje na respiratore, ne daje uvek rezultate kakvi se očekuju kada se radi o plućnim problemima. Vremenom su se pojavile teorije da je najveći problem u lečenju Kovida-19 tzv. “citokinska oluja”, odnosno preterani odgovor imunološkog sistema, koji može da ošteti vitalne organe pacijenta.

Naučnici koji su učestvovali u ovom eksperimentu potvrđuju tu teoriju i dodaju da je glavni krivac za to bradikinin koji uzrokuje disfunkciju vaskularnog sistema. Ovaj peptid je, po njihovom mišljenju, odgovoran za veliki broj smrtnih ishoda u lečenju Kovida-19. Virus naime nekako uspeva da manipuliše imunološkim sistemom i da pojača njegov odgovor na opasnost koja preti organizmu. Zatim traži najslabije tačke, koje su često pluća, ali ne i uvek. Nekada to mogu biti drugi vitalni organi, ali i vaskularni sistem.

Ovom studijom je takođe utvrđeno i da Kovid-19 izaziva manju smrtnost kod žena nego kod muškaraca, i to pre svega zahvaljujući proteinu pod nazivom Timozin beta-4. Ovaj protein je prisutan kod žena u dvostruko većoj količini nego kod muškaraca, i pomaže im da se donekle zaštite od komplikacija koje uzrokuje korona virus.

Izvor: Euronews

Foto: fernandozhiminaicela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar