Home Promo Održana onlajn konferencija Intelektualna svojina i internet 2020

Održana onlajn konferencija Intelektualna svojina i internet 2020

by bifadmin

Peta po redu konferencija „Intelektualna svojina i internet 2020“ održana je 4. septembra. Za razliku od prethodnih godina, umesto u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, konferencija je u potpunosti realizovana na internetu.

Na platformi Jutjub svi zainteresovani imali su prilike da slušaju izlaganja eminentnih domaćih i inostranih stručnjaka o aktuelnim i važnim temama na polju intelektualne svojine. Konferenciju su i ove godine zajednički organizovali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“.

Nakon pozdravnih reči prof. dr Zorana Mirkovića, dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Minića, zamenika predsednika Upravnog odbora Fondacije RNIDS i prof. dr Dušana V. Popovića, predsednika Organizacionog odbora konferencije, usledilo je uvodno izlaganje dr Kristine Kovalik-Banjčik (Krystyna Kowalik-Bańczyk), sudije Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu. Ovo je bila izuzetno retka prilika da lokalna javnost sluša predavanje predstavnika ove institucije na domaćoj konferenciji. Dr Kovalik-Banjčik govorila je o praksi Opšteg suda EU sa povredom žiga na internetu navodeći najzanimljivije i najrelevantnije primere.

Predstavljen je zbornik „Intelektualna svojina i internet (2020)“

Usledila su izlaganja profesora pravnih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, pa je prof. dr Slobodan M. Marković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorio o autorskom pravu, trodejstvu subjekta zaštite i internetu, dok se izlaganje prof. dr Sanje Radovanović, vanredne profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ticalo umnožavanja autorskog dela za privatne potrebe i računarstva „u oblaku“. Prof. dr Dušan V. Popović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razmatrao je evropski pristup iscrpljenju autorskog prava na digitalnim primercima dela.

Tokom konferencije predstavljen je zbornik „Intelektualna svojina i internet (2020)“ čiju je realizaciju finansijski podržao RNIDS, a izdavač je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Četvoro autora čiji su radovi objavljeni u zborniku govorilo je na konferenciji na različite teme, pa su okupljeni imali prilike da slušaju o pravu intelektualne svojine i BIM tehnologiji, pravu na zaborav sa pravnog i računarskog aspekta, preporukama za creative commons licence u autorskom pravu Srbije…

Deo konferencije bio je posvećen domenima i intelektualnoj svojini, pa je tako Dejan Đukić, v. d. direktora RNIDS-a, govorio o uklanjanju sadržaja koji krši pravo intelektualne svojine sa interneta iz ugla registra domena, a Aleksandar Krikiner, belgijski advokat i profesor na Univerzitetu u Namiru, objasnio je pravni okvir koji se primenjuje na nove generičke domene (new gTLDs). Prof. dr Marko Jovanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorio je o aspektima međunarodnog privatnog prava koji se tiču rešavanja sporova povodom naziva domena.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar