Home VestiEkonomija Obustavljeno preuzimanje Tifanija

Obustavljeno preuzimanje Tifanija

by bifadmin

Preuzimanje Tifanija od strane Luj Vitona je privremeno obustavljeno zbog najave SAD da će uvesti takse na francuske proizvode.

Poznati proizvođač nakita koji je svoje mesto u istoriji obezbedio kroz jedan od omiljenih filmova svih generacija (Doručak kod Tifanija), za sada neće biti prodat francuskoj multinacionalki LVMH, kod nas poznatijoj pod imenom Luj Viton. Da se ova akvizicija desila, to bi bio najveći ugovor u dosadašnjoj istoriji preuzimanja kompanija koje prave luksuzne proizvode.

Naime, LVMH je trebalo da izdvoji 16,2 milijarde dolara za poznatog proizvođača nakita, ali to se nije dogodilo zbog američke pretnje taksama na francuske proizvode.

Da podsetimo, Sjedinjene Američke Države su u julu najavile takse od 25 odsto na francuske proizvode, uključujući i kozmetiku i tašne, i to kao odgovor na evropsko insistiranje na digitalnom porezu.

Francuske vlasti su zato savetovale Luj Vitonu da odloži akviziciju Tifanija dok se ne vidi da li će Amerika zaista početi ovo da sprovodi početkom januara 2021. godine, kako je najavila.

Foto: skeeze, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar