Home VestiPolitika i društvo Prvi univerzitet koji i knjige šalje u karantin

Prvi univerzitet koji i knjige šalje u karantin

by bifadmin

Italijanski univerzitet „Cattolica Sacro Cuore“, prvi je uveo karantin za svaku knjigu koju su koristili studenti. U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. Univerzitet je uložio preko milion evra u tehnologiju zasnovanu na ozonu, koju proizvodi italijanska kompanija „Tirenija“, sa velikim iskustvom u zaštiti kulturnih dobara. Ali njihovi proizvodi su sve traženiji i u drugim oblastima, jer omogućavaju organizacije događaja sa velikim brojem ljudi.

Univerzitet „Cattolica Sacro Cuore“ koji ima sedište u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu i sa ukupno 12 fakulteta i preko 500 amfiteatara jedan je od prvih u Italiji počeo sa radom 7. septembra, vraćajući studente u svoje prostorije nakon pauze od marta uzrokovane pandemijom Kovida-19.

Pored svih uobičajenih mera predostrožnosti ovaj univerzitet je prvi uveo i karantin za knjige. Naime, „Cattolica“ ima veliki broj izuzetno starih knjiga i prvih izdanja koja svakako čuvaju na poseban način. No epidemija korona virusa dovela je do toga da se uvede karantin za svaku knjigu koju su koristili studenti.

Kratki talasi za uništavanje bakterija i virusa

Zahvaljući saradnji Univerziteta i firme „Tirenija“ iz Đenove, koja ima veliko iskustvo u snabdevanju proizvodima i uslugama za kulturna dobra, a naročito za sanifikaciju knjiga i dokumenata, univerzitet u Milanu je prvi dobio aparate koji će svojim radom omogućiti bezbedno studiranje, a i rad svim zaposlenima.
U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. I tokom karantina studenti su mogli, zahvaljujući efikasnoj organizaciji Univerziteta, da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

Sterilizuje prostor bez štete po zdravlje

Danas, univerzitet u Milanu ima dva aparata visoke tehnologije koji koriste UVC zrake i ozon. To obezbeđuje efikasnu sanifikaciju materijala i prostora u kome se nalaze osoblje i studenti, bez ikakve štete po zdravlje.
Prvi aparat je ormar koji ne propušta vlagu i koristi se za sanifikaciju materijala od papira. On funkcioniše tako što nakon korišćenja, knjiga ili dokumenti se stave u ormar koji, zahvaljujući ozonu i hladnoj plazmi, sanifikuje sadržaj u trajanju od 90 minuta. Na taj način eliminiše svaki trag bilo kog virusa, bakterija, gljivica i određenih vrsta insekata.

„Potentni ubica“ za prevenciju

Drugi aparat je „abios“ i omogućava sanifikaciju prostora u zonama poput biblioteka i amfiteatara. Funkcioniše zahvaljujući posebnim UV kratkotalasnim lampama koje eliminišu gljivice, bakterije i virus u vazduhu u formi bio aerosola.
Ovaj aparat je već u upotrebi u jednoj od biblioteka i omogućava zdravu okolinu i potpuno odsustvo virusa, mikroorganizama i bakterija. Ovakva sanifikacija površina i ambijenata se koristi i kao prevencija, budući da je upotreba UVC i ozona testirana i krišćena protiv ebole i drugih korona virusa koji su poznati nauci, a stručnjaci tu metodu smatraju „potentnim ubicom bakterija i virusa“.

Raste tražnja za tehnologijom zasnovanom na ozonu

„Abios“ usisava vazduh iz prostora, eliminiše prašinu koja se u njemu nalazi, steriliše vazduh i vraća ga u atmosferu sanifikovanog do 99,98 odsto.
Italijanska kompanija „Tirenija“, zahvaljujući tehnologiji zasnovanoj na ozonu, omogućava i organizaciju događaja sa velikim brojem ljudi. Zato raste potražnja za njihovim aparatima, a Univerzitet „Cattolica“ je prvi, uloživši više od milion evra, uveo ovaj način zaštite zaposlenih i studenata u akademskom svetu u Italiji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar