Home VestiEkonomija Od proizvođača flaširane vode do najbogatijeg čoveka u Kini

Od proizvođača flaširane vode do najbogatijeg čoveka u Kini

by bifadmin

Žong Šanšan je u samo jednom mesecu postao najbogatiji čovek u najvećoj azijskoj privredi. Počeo je ulaganjem u proizvodnju flaširane vode, pa je dalje pametno diversifikovao svoje investicije. Pre neki dan ih je i uspešno naplatio.

Početkom ovog meseca Žong Šanšan, osnivač kompanije Nongfu Spring koja proizvodi flaširanu vodu, postao je treći najbogatiji čovek u Kini posle uspešne inicijalne ponude akcija te firme.

Međutim, nije prošlo ni mesec dana a on se već našao na vrhu liste najbogatijih Kineza, postavši tako 17-ti najbogatiji čovek na svetu.
Prvo je bio “težak” 51 milijardu dolara, ali budući da biznis sa flaširanom vodom nije bio njegovo jedino ulaganje, ovih dana je dodatno “otežao”.

Naime, Žong je imao većinski vlasnički udeo i u farmaceutskoj kompaniji Vantai biolodžikal, koja radi na razvoju vakcine protiv korona virusa. I njena vrednost je, posle skorašnje inicijalne ponude akcija, vrtoglavo porasla – za čak 2.000 odsto.

Tako je bogatstvo Žonga posle ova dva uspešna poslovna poteza naraslo na 57,2 milijarde dolara, zbog čega je na listi najbogatijih Kineza pretekao Džeka Maa iz Alibabe i Ponija Maa iz Tensenta.

Foto: fotoblend, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar