Home Некатегоризовано Pandemija smanjila dohodak od rada u svetu za desetinu

Pandemija smanjila dohodak od rada u svetu za desetinu

by bifadmin

Pandemija je tokom prvih devet meseci umanjila dohodak od rada u svetu za desetinu, a prognoze do kraja godine su lošije nego što se očekivalo. Najviše su pogođeni radnici u ekonomijama u razvoju, posebno oni koji su radili „na crno“. Među otpuštenim radnicima su brojnije žene, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne organizacije rada.

Dohodak od rada u svetu je tokom prvih devet meseci ove godine smanjen zbog pandemije za 10,7 odsto, odnosno za 3.500 milijardi dolara na godišnjem nivou, saopštava Međunarodna organizacija rada (ILO).
Iznos ne uključuje pakete pomoći za plate, kojima su vlade nadoknađivale gubitke radnicima zbog zatvaranja kompanija u vreme pandemije, a koji čine 5,5 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u periodu od januara do septembra 2019. godine.

„Zatvaranje kompanija i dalje remeti stanje na tržištima rada u svetu, a gubitak radnih sati je veći nego što se prvobitno procenjivalo“, navodi ILO u najnovijem izveštaju.

Pogoršane prognoze

Samo u drugom tromesečju izgubljeno je 17,3 odsto radnih sati, što je ugrozilo 495 miliona radnih mesta s punim radnim vremenom. To je značajno povećanje u odnosu na prethodni izveštaj iz prvog tromesečja, kada je bilo izgubljeno 14 odsto radnih sati, što je uticalo na 400 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

U trećem kvartalu gubitak radnih sati je uticao na 345 miliona radnih mesta, dok su prognoze za poslednji, četvrti kvartal ove godine pogoršane. Prema najnovijim procenama, gubitak radnih sati od 8,6 posto ugroziće 245 miliona radnih mesta, skoro dvostruko više u odnosu na ranije projekcije.

Tokom celokupnog trajanja pandemije najviše su pogođeni radnici u ekonomijama u razvoju, posebno oni koji su radili „na crno“. Među otpuštenim radnicima su brojnije žene, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne organizacije rada.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar