Home VestiEkonomija KRIK: Penzioner iz Srbije u svetskom skandalu pranja novca

KRIK: Penzioner iz Srbije u svetskom skandalu pranja novca

by bifadmin

Vlasnik firme koja je, prema istrazi estonske policije, oprala dva miliona dolara kroz ogranak „Danske“ banke u Estoniji je srpski državljanin Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK u okviru globalnog novinarskog projekta „FinCEN dosijei“. Oprani novac ukraden je iz gruzijskog državnog fonda. Nikolić za KRIK negira da je umešan u pranje novca i tvrdi da je žrtva krađe identiteta.

Početkom ove godine tužilaštvo u Estoniji saopštilo je da vodi istragu o pranju čak dve milijarde dolara kroz tamošnji ogranak „Danske banke“ – što je, prema pisanju svetskih medija, jedan od najvećih slučajeva pranja novca u istoriji. Istraga se vodi protiv 11 bivših službenika ove banke zbog sumnje da su pomagali raznim inostranim klijentima da osnuju ofšor firme kojima su zatim u banci otvarali račune kroz koje je pran novac.

U ovom slučaju pojavljuje se i kompanija „Goldcraft Universal LLP“ koja je prema nalazima estonske policije oprala dva miliona dolara, a iza koje stoji srpski državljanin – penzioner Živojin Nikolić iz Smedereva, otkriva KRIK/OCCRP.

Do ovih saznanja novinari su došli zahvaljujući globalnom projektu „FinCEN dosijei“ u kojem su objavljena poverljiva dokumenta iz istrage i podaci „Danske“ banke, do kojih je došao italijanski magazin l’Espresso i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i partnerima, uključujući novinarsku mrežu OCCRP i KRIK.

Krađa identiteta

Bivši radnik smederevske „Železare“ Nikolić za KRIK kaže da je prvi put čuo od novinara da je vlasnik ove kompanije i negira da je umešan u pranje novca. Tvrdi da je žrtva krađe indentiteta. Objasnio je da mu je u Ukrajini, gde je živeo i radio do 2006, ukraden pasoš – kojim su kasnije otvorene kompanije.

„Dok smo večerali, pokupili su mi sve stvari, i pasoš i dokumenta. Eto otkud im podaci!“, ispričao je Nikolić u telefonskom razgovoru i dodao: „Nađite toga ko je to radio i šta je radio, ja nisam!“

On tvrdi da nije bio u Estoniji 2008. godine kada je otvoren račun firme čiji je bio vlasnik, što potvrđuju i podaci estonske granične policije. Nikolić, prema zvaničnim podacima, u Srbiji od nekretina poseduje samo jedan dvoiposobni stan u Smederevu.

On je, ipak, pobudio interesovanje estonskog tužilaštva koje tvrdi da je preko njegove firme opran novac ukraden iz budžeta Gruzije. Ovo tužilaštvo se za pomoć obratilo kolegama u Beogradu.

Detalje ove priče možete pronaći na sajtu KRIK-a.

Foto: qimono, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar