Home TekstoviB&F Plus Među dobitnicima Ig Nobela Tramp i Putin, ali i smotane plaćene ubice

Među dobitnicima Ig Nobela Tramp i Putin, ali i smotane plaćene ubice

by bifadmin

Svetski politički lideri dobili su Ig Nobela zato što su tokom pandemije korona virusa više uticali na život i smrt nego lekari i naučnici. Međutim, oni nisu usamljeni u pomeranju granica nauke. Slede ih psiholozi koji prema obrvama utvrđuju da li ste narcis, plaćene ubice koje obesmišljavaju svoj posao delegirajući ga kolegama, ali i naučnici koji osluškuju kako komuniciraju aligatori na helijumu.

Korona virus zasenio je interesantne i otkačene vesti na naslovnim stranicama medijskih portala, koji se sada uglavnom bave brojnjem žrtava ovog oboljenja, ekonomskih posledica pandemije ali i političkih uspeha vlasti, koji su, izgleda, toliko brojni da ih je teško sve navesti.

Tako smo i mi uspeli da propustimo dodelu Ig Nobelove nagrade koja se svake godine uručuje za zasluge u trivijalnim naučnim dostignućima, i zapravo predstavlja parodiju na pravog Nobela.

Digitalna ceremonija “uručivanja nagrada” održana je 17. septembra. Nagrade su dodeljivane u 10 naučnih kategorija, od kojih su većinu pobednika najavljivali pravi kandidati za Nobela.

Pobednici ovog “takmičenja” dobili su papirnu kocku ali i ček na 10 triliona dolara, ali ne američkih, već onih koji su zaostali iz doba hiperinflacije u Zimbabveu. U narednim redovima predstavićemo vam srećne dobitnike.

Aligator na helijumu

U oblasti akustike ove godine su se posebno istakli naučnici koji su naterali ženskog kineskog aligatora da udiše helijum kako bi “pričao” smešnim glasom. Eksperiment je sproveden pod rukovodstvom Stivena Rebera i, kako piše BBC, u pitanju je ozbiljno naučno istraživanje ali sa komičnim elementima, koje je prepoznao žiri Ig Nobel nagrade. Cilj naučnika je zapravo bio da saznaju kako aligatori komuniciraju.

Poljubac ekonomske nejednakosti

Nagradu za ekonomiju ove godine je dobio tim koji je ispitivao “vezu između različitih nacionalnih prihoda država i prosečnog broja poljubaca u usta u njima”. Tim predvođen Kristoferom D. Votkinsom sa Aberti univerziteta istraživao je ovaj kauzalni odnos u 13 zemalja sa šest kontinenata. Otkrio je da je u društvima sa većom ekonomskom nejednakošću ljubljenje u usta zastupljenije.

Strah od pletenja (mreža)

Nagradu za najotkačenijeg entomologa godine dobio je Ričard Veter, za svoj doprinos nauci o insektima koji se ogleda u prikupljanju i objavljivanju podataka o velikom broju entomologa koji se plaše paukova. Ovo možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da paukovi ne spadaju u zglavkare, a ne u insekte.

Ubistveni menadžment

Nagradu za menadžment i organizaciju dobilo je pet kineskih plaćenih ubica za – neuspelo ubistvo. Ovo pak nije nagrada za pokazanu humanost već za veoma lošu organizaciju posla. Naime, jedan od ovih ubica je od kineskog preduzimača dobio “narudžbinu” koja se odnosi na njegovog poslovnog rivala, za koju je potom unajmio drugog plaćenika, koji je unajmio trećeg i tako redom. Prvom od njih je avansno plaćeno a onda su druge ubice od njegove sume uzimale određeni procenat, ali niko od njih nije izvršio zadatak. Srećom po metu, ali ne i po plaćenike, iako nisu izvršili ubistvo svi akteri ove priče su osuđeni na zatvorsku kaznu, i to preduzimač na pet godina, a neefikasne ubice su dobile između dve i četiri godine robije. Ako se pitate kako je uopšte raspetljana cela ova zavrzlama, odgovor je neočekivan – poslednji u nizu unajmljenih plaćenika priznao je svojoj žrtvi kakav je zadatak dobio, te su zajedno lažirali njegovu smrt i o tome obavestili policiju.

Ko se mača lata, na njega se i oseća

Iz oblasti Nauke o materijalima stiže još jedna interesantna priča – konačno je dokazano da noževi napravljeni od zamrznutog ljudskog izmeta zapravo ne služe baš najbolje svojoj svrsi. Možda bi bilo najbolje da ne objašnjavamo na koji način je to dokazano.

Smrtonosniji od virusa

Medicinsko obrazovanje ove godine unapredili su svetski političari, koji su za ovo dostignuće i adekvatno nagrađeni. Naime, Ig Nobela iz ove oblasti dobili su Donald Tramp, Boris Džonson, Vladimir Putin, Neandra Modi, Aleksandar Lukašenko, Redžep Tajip Erdoan, brazilski predsednik Žair Mesijas Bolsonaro, meksički Andres Manuel Lopez Obrador i još nekoliko njihovih kolega, zato što su tokom pandemije korona virusa dokazali da politički lideri imaju veći uticaj na život i smrt svojih naroda nego naučnici i doktori.

Stres iz usta izlazi

Nagradu iz medicine dobili su doktori koji su otkrili novo medicinsko stanje – Mizofoniju. Ono izaziva veliki stres, a njegov uzročnik su neprijatni zvukovi iz okruženja, poput zvuka tuđeg žvakanja.

Pozvoni i – beži

Dok se globalni lideri uvek uoči izbora utrkuju u naporima da izmire zavađene narode širom sveta, onima na nižim političkim pozicijama od njih mirotvorstvo je ponekad i izvor zabave. Upravo zato su Ig Nobela za mir dobili indijske i pakistanske diplomate koji su jedni drugima usred noći zvonili na vrata a zatim bežali, poput nestašnih osnovaca. Možda je ovo nekome simpatično, ali građani dve nuklearne sile koje su u višedecenijskom tinjajućem sukobu su se sigurno zasitili ovakvih trzavica.

Ples glista

Ni fizičari ne zaostaju za kretivnim dobitnicima Ig Nobela. Tačnije, fizičar Ivan Maksimov i Andrij Pototski koji se bavi primenjenom matematikom, stavili su glistu u okruženje velike buke kako bi utvrdili da li će vibracije uticati na njen oblik. Međutim, eksperiment je imao nekog uspeha. Otkrili su da se gliste pod dejstvom vibracija ponašaju slično kao kapljice tečnosti. Naime, one se pomeraju slično kao i voda. Sada im preostaje još jedna naučna “glavolomka” – kako bi ovo otkriće moglo koristiti primenjenoj nauci.

Narcisoidne obrve

Ako posle čitanja dosadašnjeg teksta poželite da posetite psihologa, ne brinite, predstavnike ove profesije smo ostavili za kraj. I to ne bilo kakve, već one koji tvrde da pomoću vaših obrva mogu da identifikuju da li ste narcis. Nadamo se da su vaše obrve tanke i “pod konac”, jer su dobitnici Ig Nobela za psihologiju Miranda Đakomin i Nikolas Rul utvrdili da su ljudi sa gušćim obrvama egocentrični, pa se u suprotnom ne biste dobro proveli na seansi sa njima. Zanimljivo je da mladi psiholog Rul, kojem dugujemo ovo otkriće, takođe nema preterano tanke obrve. Samo primećujemo, ništa ne insiuniramo.

Foto: Engin_Akyurt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar