Home VestiPolitika i društvo Požar u izbegličkom kampu buknuo zbog zabrane pristupa bankomatu

Požar u izbegličkom kampu buknuo zbog zabrane pristupa bankomatu

by bifadmin

Požar koji je uništio ceo izbeglički kamp na ostrvu Lezbos izbio je, verovali ili ne, zbog – zabrane pristupa bankomatu.

Ovako senzacionalistički uvod ipak ne objašnjava kako je buknula prva varnica. To se zapravo desilo na protestu pokrenutom posle zabrane pristupa jedinom mestu na kojem je bilo moguće podići novac.

Naime, zbog širenja korone unutar ovog objekta migrantima iz kampa Morija zabranjen je izlazak napolje, pa čak i do jedinog bankomata koji im je bio u blizini. Oni su se i pre toga žalili na loše životne uslove, posebno kada su u pitanju redukovane porcije hrane za koje su satima čekali u redovima. Zato im je ušteđevina i pomoć koju im uplaćuju rođaci bila od velikog značaja – kako bi kupili osnovne potrepštine. Međutim, više nisu imali gde da podignu taj novac.

Prema svedočenju nekih od stanovnika ovog kampa, odjednom su se našli u još većoj oskudici od one na koju su navikli. Nedostajali su im hrana, sredstva za ličnu higijenu, pa čak i mleko i pelene za bebe.

Stanovnici ovog kampa otpočeli su protest kako bi primorali lokalne vlasti da im omoguće pristup novcu ili bar poboljšaju sledovanja hrane. Neki od njih, koji su već godinama u tom kampu, želeli su i da izvrše pritisak da se pitanje njihovog boravišta malo brže reši.

Međutim, nekolicina mladih je tokom protesta počela da pali vatru koja je potom buknula i raširila se po čitavom mestu. Požar se lako proširio zahvaljujući obližnjim mstablima masline, ali i mnoštvu plastičnih šatora. Tako je, za samo jednu noć, skoro 12.000 izbeglica ostalo bez smeštaja.

Izvor: Biznis insajder

Foto: skeeze, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar