Home VestiEkonomija RZS: Pandemija loše uticala i na industriju transporta

RZS: Pandemija loše uticala i na industriju transporta

by bifadmin

Korona je gotovo prepolovila prevoz putnika u svim vrstama saobraćaja, počev od drumskog pa sve do vazdušnog, ali je zato porastao prevoz robe, saopštava Republički zavod za statistiku (RSZ).

Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, manji je za 43 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju manji za 42,1 procenta, a u međunarodnom za 56,4 odsto.

U vazdušnom saobraćaju došlo je do pada od 57,3 odsto, dok je prevoz u drumskom saobraćaju manji za 42,3 odsto. Prevoz putnika u železničkom saobraćaju opao je za 45,3 odsto.

Iako mnogi smatraju da je pandemija pogodavala razvoju sektora dostave robe, brojke pokazuju upravo suprotno. Kod pismonosnih pošiljki beleži se pad od 4,5 odsto, a kod paketskih pošiljki od 35,3 odsto. Usluge platnog prometa beleže pad od 23,9 odsto.

No, neki delovi transportne industrije su čak zabeležili i rast. Naime, količina robe prevezene u prvom polugodištu 2020. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, imala je rast od 1,2 odsto.

Vazdušni, rečni i železnički saobraćaj beleže pad u količini prevezene robe, dok cevovodni i drumski saobraćaj beleže rast. No, kako saopštava RZS, ovaj rast bi mogao biti rezultat povećanog obuhvata posmatranih izveštajnih jedinica.

Izvor: RZS

Foto: chabotphoto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar