Home VestiEkonomija Kupci van EU imaju pravo na povraćaj PDV-a kada kupuju „polovnjake“ iz Nemačke

Kupci van EU imaju pravo na povraćaj PDV-a kada kupuju „polovnjake“ iz Nemačke

by bifadmin

Nemačka nudi mogućnost povrata PDV-a izvoznicima polovnih vozila koji nisu iz EU zemalja. Porez na dodatu vrednost u toj zemlji inače iznosi 16 odsto.

Da bi građani zemalja koje nisu članice Unije mogli da dobiju povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Nemačkoj potrebno je da nađu prodavca polovnih vozila u toj zemlji koji nudi mogućnost povraćaja poreza, kažu iz Nemačkog auto-moto kluba (ADAC) za banjalučke Nezavisne novine.

Naime, neki auto-placevi ne žele da ponude ovu mogućnost, pa građani treba da se informišu i zatraže da tu mogućnost unesu u ugovor o prodaji.

U ADAC-u kažu da je za povrat PDV-a potrebno da se u roku od tri meseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobije potvrda da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nije moguće dobiti povraćaj PDV-a.

„Povrat PDV-atreba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od nemačke carine ili finansijske službe“, naglasili su oni za Nezavisne.

Osim na spoljnoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti Carinskoj službi Nemačke u mestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora da ima važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u toj zemlji sprovodi svake dve godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Picsues, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar