Home VestiPolitika i društvo Testiranje „Oksfordske vakcine“ odloženo dok se ne utvrdi zbog čega je ispitaniku pozlilo

Testiranje „Oksfordske vakcine“ odloženo dok se ne utvrdi zbog čega je ispitaniku pozlilo

by bifadmin

Testiranje „Oskfordske vakcine“ je obustavljeno jer je jednom ispitaniku pozlilo ali, kako tvrde britanske vlasti, to ne mora nužno da znači da je ona štetna za upotrebu.

Kompanija „Astrazeneka“, koja sa Univerzitetom Oksford radi na kreiranju vakcine protiv korona virusa, saopštila je da je privremeno zaustavljeno njeno kliničko ispitivanje. Razlog za to je loša reakcija jednog od učesnika testiranja, odnosno kako britanski mediji navode, „neobjašnjiva bolest“.

Ovo je drugi put da je testiranje te vakcine odloženo. Sličan slučaj zabeležen je u aprilu kada je takođe jednom učesniku pozlilo. Takve situacije se dešavaju i tada se rutinski pauzira testiranje vakcine, kažu naučnici.

Kada se ovako nešto desi, nastavak testiranja treba da odobri telo koje se bavi regulativom u medicinskom sektoru, što ne traje duže od nekoliko dana.

Kako kaže Ejdrijan Istermen, epidemiolog sa Univerziteta u Južnoj Australiji, još uvek nema razloga za brigu: „Prilikom većine testiranja se desi nekoliko ovakvih slučajeva, i uglavnom se ispostavi da pogoršanje zdravlja nije rezultat primanja vakcine. Međutim, to u ovom slučaju tek treba da se ispita“.

Ovo potvrđuje i britanski ministar zdravlja Met Henkok koji upozorava da treba sačekati sa ocenama o štetnosti vakcine, dok se ne ispita razlog pogoršanja zdravlja jednog od učesnika testiranja.

Da podsetimo, prve dve faze ispitivanja su uspešno završene, a trenutno se sprovodi treća. U njoj učestvuje oko 30.000 ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Južne Afrike. Trenutno je testiranje na njima obustavljeno, dok ga vlasti ne odobre.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar