Home VestiPolitika i društvo UAE: Zakon o jednakim zaradama u privatnom sektoru

UAE: Zakon o jednakim zaradama u privatnom sektoru

by bifadmin

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) stupio je na snagu zakon o jednakim zaradama između polova. Iako ova zemlja važi za patrijarhalno društvo, u njenim kompanijama 28 odsto rukovodećih mesta pripadaju ženama. One do sada uglavnom nisu ostvarivale zarade kao njihove muške kolege, međutim sada će se to promeniti.

Platni jaz između muškaraca i žena je na globalnom nivou 23 odsto. U Evropi on iznosi 16,3 odsto a u Srbiji je u proseku između 11 i 16 procenata. Zato se naša zemlja u ovogodišnjem rangiranju platnog jaza našla na 39. mestu od 153 zemlje sveta. Mnogo lošiju poziciju zauzeli su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su na 120. mestu.

Međutim, ova zemlja odlučna je da to promeni. U Emiratima je u petak stupio na snagu zakon o jednakim zaradama u privatnom sektoru, koji je usvojen još 2018. godine. U njemu stoji da žene i muškarci koji obavljaju isti posao moraju imati i istu zaradu.

Zanimljivo je da je pomenuti zakon stupio na snagu u istoj nedelji kada je objavljeno istraživanje o broju zaposlenih žena u ovoj zemlji. Prema podacima kompanije Great Place to Work, svaki peti rukovodilac ili predstavnik kompanije u UAE je žena. U prosečnim kompanijama u toj zemlji 37 odsto radne snage čine žene. U celokupnom menadžmentu žene su zastupljene sa 28 odsto. Iako su Emirati i dalje patrijarhalno društvo, ovi rezultati su mnogo bolji nego u nekim razvijenijim i liberalnijim ekonomijama.

Foto: helya, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar