Home VestiPolitika i društvo UN apeluju na milijardere da pomognu gladnima

UN apeluju na milijardere da pomognu gladnima

by bifadmin

Svetski program za hranu UN apelovao je na milijardere da pomognu u prikupljanju sredstava za pomoć gladnima. Ovoj organizaciji za te namene potrebno je 4,9 milijardi dolara, što je mali deo onoga što su bogataši, posebno oni iz tehnoloških kompanija, u 2020. godini zaradili.

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli rekao je da bi ovaj novac mogao sačuvati 30 miliona života širom sveta. Ljudima o čijim životima se ovde govori je zaista ugrožena egzistencija, što znači da bi bez pomoći u hrani mogli ove godine umreti od gladi.

“U isto vreme, širom sveta ima 2.000 milijardera čija neto vrednost iznosi osam biliona dolara. U mojoj rodnoj zemlji, SAD, samo 12 osoba je ‘teško’ bilion dolara”, tvrdi on i dodaje da su, prema analizama, trojica njih čak zaradili milijarde tokom pandemije Kovida-19, koja je produbila siromaštvo u mnogim, manje srećnim društvima.

“Nisam protiv toga da ljudi zarađuju novac”, kaže Bisli, “ali čovečanstvo se trenutno suočava sa najvećom krizom u našim životima”. Ove reči su verovatno izrečene u nameri da se izvrši pritisak na one koji su tokom krize ostvarili velike zarade da deo njih doniraju onima koji nemaju.

CNBC pak ide korak dalje i izveštava kome bi ova poruka mogla biti upućena. Naime, milijarderi koji su tokom pandemije još uvećali svoje bogatsvo su Džef Bezos (Amazon) koji je “težak” 177,9 milijardi dolara, i koji je nedavno za jedan dan zaradio 13 milijardi, zatim Bil Gejts (Majkrosoft) čija vrednost je dostigla 115,4 milijardi dolara i Mark Cukerberg (Fejsbuk) sa svojih 88,9 milijardi dolara.

Foto: gabrielberophs, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar