Home VestiEkonomija Američka ekonomija u drugom kvartalu zabeležila pad od 31,4%

Američka ekonomija u drugom kvartalu zabeležila pad od 31,4%

by bifadmin

Američka ekonomija zabeležila je u drugom kvartalu ove godine ogroman pad BDP-a, od čak 31,4 odsto, što je rekordno usporavanje u istoriji merenja ovih podataka.

Do sada su u američkoj prošlosti za najslabiji kvartal važila tri meseca od januara do marta 1958. godine za vreme vladavine Dvajta Ajzenhauera. No, čak i tada je pad bio trostruko manji od ovogodišnjeg i iznosio je 10 odsto.

Međutim, čini se da ekonomisti nisu mnogo zabrinuti. Oni očekuju oštar rast ekonomije u trećem kvartalu koji bi mogao da iznosi čak 30 odsto. Kako kažu za CNBC, ovogodišnji pad BDP-a je uzrokovalo zatvaranje ekonomije usled širenja korona virusa, međutim početak rada mnogih preduzeća trebalo bi da podstakne rast ekonomije. Tako bi predviđeni rast BDP-a od 30 odsto takođe mogao da obori dosadašnje rekorde rasta ekonomije, odnosno rast BDP-a od 16,7 odsto iz 1950. godine.

Međutim, zvanični podaci o rastu za treći kvartal se očekuju tek 29. oktobra, nekoliko dana pred predsedničke izbore. Aktuelni predsednik inače računa na pozitivne ekonomske pokazatelje, koji bi mu mogli dati prednost u izbornoj utakmici.

Ipak, sve ovo ne znači da su američki problemi prošli. Naime, prema prognozama ekonomista, četvrti kvartal bi trebalo da donese usporavanje rasta, pa čak i recesiju ukoliko Kongres ne usvoji nove podsticajne mere za privredu.

Foto: Angela_Yuriko_Smith, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar