Home VestiIT i nauka Arktički okean će ove godine imati veoma malo leda

Arktički okean će ove godine imati veoma malo leda

by bifadmin

Arktički okean ovog oktobra imao je značajno manje leda nego što je uobičajeno za to doba godine. Čak i na mestima na kojima se voda zamrzava, taj proces je mnogo sporiji nego što bi trebalo da bude.

Ovaj okean mnogi nazivaju i Severno ledeno more, jer je u pitanju najmanji i najplići okean na svetu. Poznat je i kao najhladniji od svih okeana.

Međutim, izgleda da ove godine on neće zabeležiti preterano niske temperature. Naime, obično se njegov led topi između marta i septembra a potom se, od oktobra, voda opet ledi. Ove godine pak led nastaje mnogo sporije nego inače, te ga na mnogim mestima uopšte i nema.

Ovog oktobra je zabeleženo najmanje leda u ovom okeanu još od 2012. godine. Ipak, taj podatak nije utešan, jer se pre osam godina voda brže zamrzavala nego sada, što znači da je ovaj put situacija još gora i da će leda ove zime možda biti i manje nego 2012.

Razlog za to je veća temperatura vode – u tri kritične regije okeana ona je viša za dva do tri stepena od uobičajene za ovo doba godine. U mnogim delovima Arktičkog okeana temperatura vode je iznad nule. Otud i nedostatak leda.

Tome pak doprinosi i priliv vode sa većim procentom soli iz Severnog atlantskog okeana, koja otežava proces zamrzavanja. Jer so se, kao što znamo, posipa na puteve kako se oni ne bi zamrzavali.

Izvor: severe-weather.eu

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar