Home VestiEkonomija Cena struje dobijene iz solarnih panela u Srbiji mnogo veća od realne vrednosti

Cena struje dobijene iz solarnih panela u Srbiji mnogo veća od realne vrednosti

by bifadmin

Dok je cena struje dobijene iz solarnih panela u mnogim zemljama sveta najniža i tako najpovoljnija za potrošače, u Srbiji to nije slučaj jer je zbog fid-in tarifa znatno uvećana u odnosu na njenu realnu vrednost.

Prema podacima iz izveštaja koje je Međunarodne agencije za energetiku prezentovala tokom oktobra, solarna tehnologija je u većini zemalja konstantno jeftinija nego ona u elektranama na ugalj ili prirodni gas, pa solarne elektrane trenutno nude struju po najnižim cenama nego ikada dosad. Shodno tome, u Međunarodnoj agenciji za energetiku ističu da će solarna energija u narednih 10 godina preuzeti primat kada je reč o dopunskim količinama struje i da će podmirivati čak trećinu tih svetskih potreba.

Prema istraživanju Međunarodne agencije za energetiku projektovana prosečna stopa rasta udela solarnih postrojenja u dopunskoj proizvodnji struje iznosiće 13 odsto godišnje.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je još uvek reč o procenama ali da su one zbog niza faktora potpuno realne kada je reč o prednostima proizvodnje struje iz solarnih panela u narednoj deceniji.

– Struja koja se dobija iz solarnih panela je u mnogim zemljama već sada jeftinija od one koja se dobija iz drugih izvora. Razloga za to ima više. Prvi je taj što je tehnologija u solarnim postrojenjima jeftinija nego ona koja se dobija u drugim, pa omogućava veću produktivnost i jeftinije cene struje. Takođe, države širom sveta nude niz olakšica kada je reč o proizvodnji struje iz solara što dodatno spušta njenu cenu koštanja. Isto tako proizvođači struje iz solarnih panela ne moraju da plaćaju takse koje, primera radi, plaćaju proizvodni objekti koji svojom aktivnošću stvaraju fosfor. Shodno tome, potpuno je tačna konstatacija da je u ovom trenutku proizvodnja struje iz solarnih panela najisplativija a njena cena najniža na tržištu – objašnjava Radosavljević.

EPS struju plaća skuplje nego onu dobijenu u njegovim elektranama

Ipak, taj podatak malo znači potrošačima u Srbiji jer je u ovom trenutku struja koju plaćaju čak i skuplja od realne zbog fid-in tarifa koje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, pa tako i iz solarnih panela, garantuju otkupne cene veće od tržišnih.

To praktično znači da Elektroprivreda Srbije proizvođačima iz OIE, shodno odlukama države, struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade utrošena sredstva uložena u investicije i razviju posao na tržištu.

Stoga EPS struju plaća skuplje nego onu dobijenu u njegovim elektranama a tu razliku na kraju plaćaju potrošači jer su njihovi računi za utrošenu električnu energiju uvećani za taj iznos.

Radosavljević navodi da je tržište električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji u povoju zbog čega su i uvedene podsticajne mere odnosno fid-in tarife.

– Shodno tome ne može se, kada je reč o struji dobijenoj iz solarnih panela, postići efekat koji već sada postoji u nekim zemljama, a to je najjeftinija cena koštanja za potrošače. Jednostavno, fid-in tarifa koja uvećava kupovnu cenu proizvedene struje to ne dozvoljava. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se sa sistema fid-in tarifa pređe na klasičan tržišni način gde se nudi najpovoljnija cena za otkup struje iz obnovljivih izvora a to može biti realizovano i putem procesa aukcija – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar