Home VestiPolitika i društvo Francuska je prva zemlja koja je uvela zaštitu za decu od internetskih zvezda

Francuska je prva zemlja koja je uvela zaštitu za decu od internetskih zvezda

by bifadmin

Donji dom parlamenta Francuske glasao je u utorak jednoglasno da deci sa YouTube pruži istu pravnu zaštitu kao deci glumcima i modelima, piše Politico.

Prema novim pravilima, svima – uključujući roditelje – koji snimaju video zapise na kojima se pojavljuju maloletnici mlađi od 16 godina u svrhu monetizacije na platformama za razmenu video zapisa, biće potrebno odobrenje administrativnog organa ili će se suočiti sa novčanom kaznom u iznosu do 75.000 evra i pet godina zatvora.

Francuska je prva zemlja koja je uvela zaštitu za decu internetske zvezde.

Propisi, nazvani „zakon o deci YouTube-a“, primenjivaće se i na maloletnike mlađe od 16 godina koji se pojavljuju na drugim platformama kao što su TikTok ili Instagram.

Prema istraživačkom centru Pev, video snimci na kojima su deca mlađa od 13 godina, u proseku privuku gotovo tri puta više pregleda od ostalih vrsta video zapisa. Prošle godine najplaćenija YouTube zvezda bio je osmogodišnji dečak koji je zaradio 26 miliona dolara, prema Forbesovoj rang listi.

Francuska ima „nekoliko desetina“ dece koja su uticajna na internetu i zarađuju do 150.000 evra mesečno. Jedan od najuspešnijih kanala u državi sa decom, Neo i Svan, ima više od 5 miliona pretplatnika.

Ograničenje i za kućne snimke

Poslodavcima će takođe biti potrebno odobrenje za službeno zapošljavanje dece u profesionalnom kontekstu.

Ali kada se snimanje dogodi u porodičnoj kući bez dokaza o službenom zaposlenju – roditelji će i dalje morati da obrazlože vlastima svoje planove da materijal postave na mrežu.

Roditelji će morati da prijave svoje aktivnosti dece kada prihodi i broj sati otpremljenog materijala pređu određene pragove, koji će biti utvrđeni naknadno.

Iznad određenog praga prihoda, većina novca koji zarade deca izvođači mora biti blokirana na računu dok dete ne napuni 18 godina, navodi zakon.

Oglašavači se takođe suočavaju sa novim ograničenjima. Ako žele da plasiraju proizvode u video zapise na kojima su deca mlađa od 16 godina, moraju da provere da li novac treba da ide osobi zaduženoj za emitovanje ili detetovom blokiranom računu – ili da se suoči sa kaznom od 3.750 evra.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar