Home VestiEkonomija Za osam meseci deficit budžeta Srbije iznosi 344,6 milijardi dinara

Za osam meseci deficit budžeta Srbije iznosi 344,6 milijardi dinara

by bifadmin

Deficit budžeta Srbije za osam meseci ove godine iznosio je 344,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su u tom periodu bili 808,4 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.153 milijarde dinara, navedeno je na sajtu ministarstva.

U avgustu deficit je iznosio 20,9 milijardi dinara.

U avgustu su naplaćeni prihodi u iznosu od 97,7 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 89,7 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 42,6 milijardi dinara, poreza na dobit u iznosu od 18,9 milijardi dinara i akciza u iznosu od 18,2 milijarde dinara.

Visoka naplata poreza na dobit rezultat je uplate ovog poreza prema godišnjem obračunu čiji je krajnji rok bio početak avgusta, navedeno je u saopštenju.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 7,5 milijardi dinara, dok je priliv donacija u avgustu iznosio 0,5 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 118,6 milijardi dinara.

Kako je precizirano, rashodi za zaposlene, u avgustu su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25,5 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 24,8 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove rashodne kategorije, kako je navedeno, isplaćena dodatna pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa.

Prema preliminarnim podacima, na nivou opšte države u periodu januar – avgust ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 339,9 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 263,9 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju avgusta iznosio je oko 26,61 milijardu evra, približno jednako kao i u julu, što je 56,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

Na kraju prošle godine javni dug je bio oko 23 milijarde evra, odnosno 52 odsto BDP-a.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar