Home VestiIT i nauka Gradi se najduži podvodni tunel na svetu koji će povezati Dansku i Nemačku

Gradi se najduži podvodni tunel na svetu koji će povezati Dansku i Nemačku

by bifadmin

Nakon više od jedne decenije planiranja, započeti su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

Femarnbeltski tunel povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše CNN.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra.

Tunel će prolaziti Fehrmarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela vozom će trebati sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Tunel će ujedno biti i najduži kombinovani automobilski i železnički tunel na svetu.

– Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti na voz – rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj firmi Femern A/S koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako delovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i Srednje Evrope koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele potrebne zakone i sprovele studije.

Izvor: Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar