Home VestiIT i nauka Toplotna maska koja ubija korona virus

Toplotna maska koja ubija korona virus

by bifadmin

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT) u američkom gradu Kembridžu razvijaju toplotnu masku koja će na 90 stepeni ubijati patogene i biće mnogo prijatnija za nošenje od onih koje danas viđamo.
Umesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maska će ubijati koronu prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od 90 stepeni, na kojoj kovid-19 ne može da opstane.

Kako bi se izbegle opekotine usled zagrevanja na 90 stepeni, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom. Neopren ima dobru hemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ukoliko prođe testove, maska će raditi na bateriju od devet volti i biće skuplja od pamučne, hirurške ili N95 maske, dodali su istraživači.

Međutim, toplotna maska će biti idealna u situacijama gde je rizik od infekcije povećan, kao sto su zdravstvene ustanove ili javni prevoz i neće morati da se sterilizuje posle upotrebe. Istraživači su već počeli da prave prototip maske, koja će proći i fizičke testove.

„Za razliku od svih maski koje filtriraju virus, ova maska pušta da virus izađe kroz masku, ali ga ujedno usporava i ubija“, rekao je Majkl Strano, hemijski inženjer.

Maska će moći da se nosi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebalo da omogući funkciju maske na nekoliko sati.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar