Home VestiEkonomija Koje sve poreze građani plaćaju u Srbiji?

Koje sve poreze građani plaćaju u Srbiji?

by bifadmin

Osim nameta na garaže i pomoćne objekte, koji je prethodnih dana podigao javnost na noge zbog zakonskih izmena, mnoge porodice u Srbiji plaćaju i po još 6 različitih poreza. Tako ukupna cifra godišnje može da dostigne i nekoliko stitina evra.

Pored poreza na imovinu, koji čine porez na stan ili kuću, ali i vikendicu, garažu i ostale nekretnine, svake godine plaćamo i porez prilikom registracije automobila. Vlasnici čamaca takođe plaćaju naknadu pa neka je u pitanju i plovilo od 100 evra. Plaća se i porez njive, poljoprivredno zemljište, a tu su i porez na oružje i grobno mesto.
Ljudi često zaboravljaju da od svoje plate redovno izdvajaju i porez na dohodak, jer je za ovu dažbinu nadležan poslodavac, koji direktno uplaćuje propisanu sumu Poreskoj upravi. Oni koji zarađuju više od 2,7 miliona dinara godišnje plaćaju porez i samostalno.

Porez na nekretnine

U okviru godišnjeg poreza na imovinu svi vlasnici stanova, kuća, vikendica i drugih nekretnina dužni su da plate sumu koju propisuje lokalna samouprava. Iznos se određuje na osnovu cene kvadrata na teritoriji opštine u prethodnoj godini, a ovaj porez može da se plati u 4 kvartalne rate, koje dospevaju u februaru, maju, avgustu i novembru.

Tako, na primer, za manji stan u novogradnji u nekoj od beogradskih opština koje ne pripadaju samom centru, godišnji porez kreće se od 5.000 do 10.000 dinara.

Porez na automobil

Porez na upotrebu motornih vozila, koji se plaća prilikom redovne godišnje registracije, promenjen je od 1. januara 2020. godine, pa tako za automobile koji najčešće sreću na našim ulicama, sa kubikažom od 1.150 do 1.600 cm3 iznosi 2.570, odnosno 5.650 dinara. Za malo „jače mašine“ od 2.000 cm3 jači je i porez – 11.590 dinara.
Ovaj porez umanjuje se za motorna vozila starija od pet godina, i to za 15 odsto kod vozila od pet do osam navršenih godina starosti, 25 odsto za vozila stara između 8 i 10 godina i 40 procenata za vozila starija od 10 godina. Za motorna vozila starosti 20 i više godina, porez na upotrebu se plaća u iznosu od 20 odsto propisanog iznosa.

Porez na plovila

Vlasnici novih čamaca bez kabine, dužine do 5 metara, plaćaju godišnji porez od 4.000 do 40.000 dinara, u zavisnosti od snage motora. Za plovila starija od 10 godina iznos se kreće od 2.800 do 28.400 dinara. Cena velika, a kvalitet nikakav rekli bi mnogi vlasnici i tu ih boli glava. Porez na nove “kabinaše” kreće se od 6.750 do 43.300 dinara, a na brodove i jahte sa motornim pogonom od 67.000 do 270.000 dinara.

Za plutajuće ugostiteljske objekte porez se plaća prema površini koju zauzimaju i iznosi 1.350 dinara po kvadratu.

Porez na oružje

Porez na registrovano oružje plaća se za svaku kalendarsku godinu, i to na automatsku pušku, poluautomatsku pušku i oružje za ličnu bezbednost kategorije B (pištolji).
Ovaj porez se plaća u godišnjem iznosu, po svakom komadu oružja, i to 3.670 dinara na oružje za ličnu bezbednost kategorije B, 5.430 dinara za poluautomatsku pušku i 13.530 dinara za automatsku pušku.

Porez na poljoprivredno zemljište

Porez na poljoprivredno zemljište razlikuje se od grada do grada, baš kao i porez na ostale nekretnine, odnosno stanove i kuće. Lokalna samouprava određuje iznose, na osnovu prosečne cene kvadrata u prethodnoj godini. I to je drugi porez koji muči mnoge građane, a posebno one koji imaju njivu od koje nemaju nikakve koristi – jednostavno su je nasledili i ne koriste je.

Porez na dohodak

Porez na dohodak je oporezivanje prihoda fizičkog lica, a naplata ove vrste poreza kod nas se najčešće vrši mesečno, kroz oporezivanje plata („porez na zaradu“). Poslodavac je dužan da ovu sumu obračuna i uplati poreskim organima u ime radnika, a poreska stopa iznosi 10 odsto bruto plate, s tim što postoji manji neoporezivi iznos (u 2020. iznosi 16.300 dinara).

Drugi, manje zastupljen pristup oporezivanju dohotka je oporezivanje preduzetnika – paušalno i putem oporezive dobiti. Posebno se oporezuju drugi prihodi koji ne potiču od plata, kao što su prihodi od kapitala gde poreska stopa iznosi 15 odsto, ili na izdavanje nepokretnosti gde poreska stopa iznosi 20 odsto.
Pored toga, postoji i posebni godišnji porez na dohodak, koji se plaća na visoke prihode, odnosno na one iznad trostruke prosečne godišnje zarade u zemlji. Poreska stopa za prihode do šestrostrukog iznosa prosečne zarade iznosi 10 odsto, a za iznose preko tog limita 15 procenata.

Zakup grobnog mesta

Nosioci prava korišćenja grobnog mesta plaćaju u Beogradu godišnje oko 1.500 dinara, za zakup i održavanje.

Najveći porez 67.000 evra

Najveći porez na imovinu za prošlu godinu platio je Beograđanin koji poseduje više od 5.000 kvadrata stanova, poslovnog prostora, garaža i građevinskog zemljišta. Njegovo poresko rešenje na ime stambenog i poslovnog prostora glasio je na tačno 7.924.247 dinara ili oko 67.000 evra.

Ovaj poreski obveznik porez je je platio po četiri osnova – za ukupno 3.522 kvadrata stanova platio je tačno 7,1 milion dinara, za poslovne objekte površine 318 kvadrata platio je 481.000 dinara, nešto više od 110.000 dinara izdvojio je na ime poreza na garaže i garažna mesta, kao i 230.753 dinara za zemljište površine 1.107 kvadrata.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar