Home VestiIT i nauka „Kovid“ je glavni mamac koji je korišćen za fišing napade

„Kovid“ je glavni mamac koji je korišćen za fišing napade

by bifadmin

Ove godine „Kovid“ je glavni mamac koji je korišćen za fišing napade na informacionu bezbednost, a broj napada u svetu uvećan je i do 400 posto. Ovo je rečeno danas na konferenciji „Odbrani se znanjem“, koju su RATEL i nacionalni CERT održali u Beogradu.

Specijalista za informativnu bezbednost Udruženja banaka Srbije Darko Šehović kaže da su i napadi na sisteme banaka, koje su i inače bili stalna meta, pojačani u doba pandemije. razlog je, smatra, jer je veliki broj korisnika krenuo da radi od kuće i preko onlajn servisa. Iz UBS apeluju da organizacije i građani iskoriste podešavanja koja obezbeđuju dodatnu bezbednost, kao i da sumnjive mejlove ne treba nikako otvarati. Upozoravaju u da se koriste bezbedne lozinke, dvofaktorsku autentifikaciju, preko lozinke i SMS-a, kao i da se iste lozinke ne stavljaju na više servisa.

– Lozinka za bankarstvo treba da bude samo za to kao i ona za pristup elektronskoj upravi, to smanjuje izloženost napadima – rekao je Šehović.

– Primećen i porast broja napada prikrivenih iza aplikacija za mobilne telefone, preko raznih verzija igrica ili onih na temu Kovida, i preporučio da treba instalirati samo proverene aplikacije. Napadi dolaze i preko lažnih profila na društvenim mrežama gde se navodno nude primamljive nagrade uz podatke za registraciju.

Izvor: Novosti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar