Home VestiEkonomija NBS: Štednja rasla i tokom pandemije

NBS: Štednja rasla i tokom pandemije

by bifadmin

Dinarska i devizna štednja u Srbiji su tokom pandemije dostigle veoma visoke nivoe, saopštava Narodna banka Srbije.

Prema poslednjim podacima, dinarska štednja iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više nego na kraju 2012. godine, od kada beleži intenzivan rast. U poslednjih osam godina (od 2013) dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko 9 milijardi dinara, što je šest puta veći iznos nego u periodu 2002–2012. (oko 1,5 milijardi dinara).

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara (oko 30%), a u ovoj godini za 10 milijardi dinara (gotovo 13%). Treba istaći i to da je u protekloj godini dana (od oktobra prošle godine) štednja u domaćoj valuti povećana za oko 20%. Od 2013. godine, dinarska štednja prosečno godišnje poraste za 25%, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano, za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

To, kako kaže NBS, pokazuje da dugoročna monetarna i finansijska stabilnost daju sigurnost građanima da štede u domaćoj valuti, bez bojazni da će biti umanjena realna vrednost njihovih uloga, odnosno zarade koju ostvare po osnovu dinarske štednje.

Iako umerenije, raste i devizna štednja stanovništva. Prema poslednjim podacima, ona je dostigla 11,2 milijarde evra i, nakon povećanja za 0,8 milijardi evra u 2019. godini, u ovoj godini povećana je za 0,4 milijarde evra (3,7%).

Izvor: NBS

Foto: USA-Reiseblogger, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar