Home VestiEkonomija Evropski aerodromi u riziku od nesolventnosti

Evropski aerodromi u riziku od nesolventnosti

by bifadmin

Asocijacija aerodroma ACI Europe upozorava da je 193 aerodroma na Starom kontinentu u riziku od nesolventnosti i da bi zato moglo pribeći otpuštanjima u narednim mesecima.

Pomenuti aerodromi zapošljavaju 277.000 ljudi i doprinose evropskom BDP-u sa 12,4 milijarde evra. Međutim ove brojke bi se uskoro mogle promeniti. Naime, neki od ovih aerodroma mogli bi se suočiti čak i sa zatvaranjem ukoliko uskoro ne započne oporavak putovanja, odnosno ako ne bude porastao broj putnika.

Da podsetimo, do septembra ove godine su evropski aerodromi zabeležili 1,29 milijardi putnika manje nego lane. Zbog manjka putnika njihovi dugovi su značajno porasli – samo 20 najvećih evropskih aerodroma povećalo je svoj dug za 16 milijardi evra tokom pandemije. To je oko 60 odsto njihovih prihoda u normalnim uslovima.

Dugovi rastu zbog pokušaja da aerodromi ostanu otvoreni uprkos nedovoljnom broju putovanja. Oni imaju manje prihoda a troškovi su im ostali na sličnim nivoima kao ranije, pa zato posluju u minusu. Iz tog razloga ACI Europe poziva nacionalne vlasti da pruže podršku ovom sektoru, kao i da više testiraju umesto da uvode karantinske mere.

Izvor: RT

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar