Home VestiPolitika i društvo „Nova normalnost“: Kruzeri koji nikuda ne plove

„Nova normalnost“: Kruzeri koji nikuda ne plove

by bifadmin

Kruzeri koji nikuda ne plove uskoro će, zbog pandemije korona virusa, biti nova normalnost. Ovi brodovi zapravo plove, ali nigde ne pristaju.

Dok neke kruzing kompanije rasprodaju svoje brodove, kompanija Genting Cruise Lines saopštila je da će njihov kruzer Dream Cruises isploviti, i to 23 puta. Do sada su imali preko 6.000 rezervacija i to za samo pet dana kako su počeli sa nedestinacionim krstarenjem. Krstarenja su planirana za novembar i decembar.

Kakvo je ovo krstarenje?

Radi se o krstarenju kao i svakom drugom, ali sa posebnim merama zbog pandemije Covid-19. To znači da će kruzeri biti manje popunjeni, odnosno da će od mogućih 9.000 putnika na brodu biti samo 1.500 koji će morati da poštuju fizičku distancu.

Pre ukrcavanja putnici će morati da pokažu negativan test na prisustvo korona virusa, a brod će često biti dezinfikovan. Svi putnici će morati da nose zaštitne maske i na otvorenom prostoru, a svež vazduh će cirkulisati brodom.

Suština ove ponude je – sama plovidba. Kruzeri naime isplovljavaju iz luke i u istu se vraćaju, bez usputnih stajanja i zadržavanja, odnosno pristajanja.

Ljudi vole krstarenja

“Ovaj pilot projekat je velika prilika za kruzere da osmisle novi ugođaj krstarenja i da zadrže poverenje putnika”, izjavili su iz turističke organizacije Singapura koja je odobrila ovakva krstarenja samo dvema kompanijama – Dream Cruise i Royal Caribbean.

Endži Stefan iz kompanije Royal Caribbean navodi da je prvo “krstarenje za nigde” zakazano za 1. decembar i dodaje da to pokazuje da postoji “uskraćena želja za putovanjima”, pogotovo jer su mesta za prvu plovidbu skoro rasprodata.

Kada smo već kod prodaje i cene, onaj ko želi da krstari nigde moraće da izdvoji između 359 i 599 američkih dolara, a to je samo početna cena.

Korona i krstarenja

Razarajuće dejstvo pandemije Covid-19 odrazilo se i na industriju krstarenja. Sada predviđanja da će 32 miliona putnika krstariti u 2020. godini, s njenog početka, zvuče potpuno nerealno.

Ipak, evo nove prilike za ovu industriju. No, iako su neke članove posada kruzera koji su prinudno ukotvljeni već počeli da zovu da se vrate na posao sa planiranim krstarenjima od nove godine, još uvek nema izgleda da će se industrija krstarenja vratiti na nivo kao pre pandemije, kao uostalom i globalni turizam koji skoro pa i da ne postoji.

Izvor: Daljine.rs

Foto: u_0ajh3jqc, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar