Home VestiPolitika i društvo Papa Francisko apeluje na građane da ne investiraju u zagađivače

Papa Francisko apeluje na građane da ne investiraju u zagađivače

by bifadmin

Papa Francisko je ovog vikenda uputio zvaničan apel građanima da povuku svoje investicije iz kompanija koje ne vode računa o zaštiti životne sredine.

Tokom svoje video poruke on je poručio gledaocima da nam nauka svaki dan govori da se ovim problemom moramo pozabaviti što pre, ako želimo makar nadu da bismo mogli izbeći katastrofalne klimatske promene.

“Jedan od načina da pokrenemo ovu promenu je da preusmerimo kompanijsko poslovanje ka brizi o životnoj sredini, a to se može učiniti smanjenjem investiranja u one firme koje ne ispunjavaju ekološke standarde ali i nagrađivanjem onih koje to čine”, rekao je papa. Dodao je da je pandemija korona virusa, i ekonomska kriza koju je ona proizvela, samo pojačala ovu potrebu.

Prema pisanju Rojtersa, papa se u svom govoru pozabavio i nestabilnošću aktuelnog ekonomskog sistema, koji se, prema njegovim rečima, ubuduće mora promeniti. On kaža da je potrebno smanjiti potrošnju, a samim tim i ogromne količine otpada koje proizvodimo, ali i intenzivirati brigu o siromašnima. Da podsetimo, ovo nije prvi put da papa kritikuje neoliberalni sistem. 

Foto: Mikdev, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar