Home VestiPolitika i društvo Povišeni nivoi radijacije u blizini bušotina na kojima se frakingom vadi gas

Povišeni nivoi radijacije u blizini bušotina na kojima se frakingom vadi gas

by bifadmin

U blizini američkih bušotina iz kojih se gas vadi frakingom otkriveni su povišeni nivoi radijacije. Do sada se mislilo da je zagađenje vode najveća šteta koju proizvodi ovaj metod bušenja, međutim on ozbiljno ugrožava i kvalitet vazduha.

Da podsetimo, fraking podrazumeva hidrauličko lomljenje stena radi eksploatacije gasa iz škriljaca. Tokom te procedure u zemljište se ubrizgavaju hemijske supstance i voda, koje se potom mešaju sa podzemnim vodama.

No, prema najnovijoj analizi podataka američke Agencije za zaštitu životne sredine, nije samo voda ugrožena. Agencija je merila nivoe radijacije u krugu od 20 kilometara od 100 bušotina nastalih frakingom. Otkriveno je da su oni veći za sedam odsto od normalnih nivoa radijacije.

Istraživanje je rađeno od 2011. do 2017. godine. U tom periodu utvrđeno je da se radijacija povećava kada se meri u neposrednoj blizini bušotina. Petros Kutrakis, glavni istraživač u ovoj studiji, smatra da je izvor ove radijacije najverovatnije prirodni radioaktivni materijal koji se prilikom bušenja podiže na površinu zemlje.

“Ti nivoi radijacije nisu ekstremno opasni, ali mogu da predstavljaju određeni zdravstveni rizik za stanovništvo koje živi u blizini”, izjavio je Kutrakis. Prema pisanju Rojtersa, udisanje ovih radioaktivnih čestica može povećati rizik od pojave raka pluća.

Međutim, fraking je Ameriku učinio jednim od najznačajnijih igrača na globalnom tržištu energenata, te se ne očekuje bilo kakva reakcija vlasti povodom ovog pitanja. Šta više, oba predsednička kandidata se zalažu za dalje korišćenje ovog metoda u vađenju gasa.

Foto: jwigley, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar