Home VestiEkonomija Prve socijalne obveznice u vrednosti od 17 milijardi evra

Prve socijalne obveznice u vrednosti od 17 milijardi evra

by bifadmin

Evropska komisija je u sredu izdala prve socijalne obveznice u vrednosti od 17 milijardi evra, u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mesta i zadržavanja zaposlenih.

“Komisija prvi put u istoriji na tržištu izdaje socijalne obveznice, kako bi prikupila novac koji će pridoneti očuvanju radnih mesta. Ta nezabiležena mera odraz je vanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedeti truda da građanima Evropske unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE”, izjavila je predsednica EK-a Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Prikupljena sredstva će stavljena na raspolaganje državama članicama u obliku zajmova, kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mera donesenih kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Uveti pod kojima EK pozajmljuje direktno se prenose na države članice koje primaju zajmove.

Komisija ima najveći mogući kreditni rejting i dobar dio zemalja članica ne bi mogao dobiti kredite po tako povoljnim uvetima.

Dostupan svim zemljama članicama

Podršku iz instrumenta do sada je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu evra povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mesta, prenosi Al Jazeera.

Ukupno se u okviru toga instrumenta planiraju izdati obveznice u visini od 100 milijardi evra, a instrument je dostupan svim zemljama članicama.

Ti će zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove direktno povezane s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije.

Instrumentom SURE mogle bi se finansirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Ovo prvo izdanje sastoji se od obveznica u iznosu od 10 milijardi evra s dospećem u oktobru 2030. i iznosu od sedam milijardi evra s dospećem 2040. godine.

Za upis obveznica vladao je vrlo veliki interes ulagatelja te je više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno uticalo na cenu za obe obveznice.

Izvor: Investitor.me

Foto: klimkin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar