Home VestiPolitika i društvo Rad od kuće stvara stres koji mnogi nisu mogli da predvide

Rad od kuće stvara stres koji mnogi nisu mogli da predvide

by bifadmin

Anekta je sprovedena na aplikaciji za ćaskanje Blajnd, a ispitana su 3.023 zaposlenih u kompanijama kao što su Amazon, Majkrosoft, Gugl i Fejsbuk. Čak 68 odsto njih je izjavilo kako ih je istrošio rad od početka pandemije.

Čini se da je najgora situacija u Fejsbuku i Guglu, gde je 81, odnosno 79 odsto radnika izjavilo kako radi mnogo više nego što je to bio slučaj prošle godine, prenosi Startit.Ne samo da je procenat zaposlenih koji se ovako osećaju veoma veliki, već je zabeležen i rast njihovog broja. Blajnd je u februaru sproveo sličnu anketu, a tada je od 3.921 ispitanika njih 61 odsto odgovorilo da je sagorelo od rada. Kao razloge su najčešće navodili preveliku količinu posla, nedovoljne nagrade, i manjak kontrole koju imaju nad svojim radom.

Istraživanje koje je je dnevnik Startit sproveo u avgustu dalo je bitno drugačije rezultate. Tada je tek svaka deveta osoba zaposlena u IT firmama, marketinškim agencijama, i malim i srednjim preduzećima izjavila da nakon pandemije ne želi da nastavi da radi od kuće.

Nekada je postojala razlika između posla i života kod kuće, ali je ona sada nestala

U Silicijumskoj dolini kao jedna od najvećih prednosti izdvojeno je smanjeno vreme koje se provodi u putu između kuće i kancelarije (gde ljudi provode i po tri sata dnevno u prevozu). Međutim, ovo je zamenjeno strahom od koronavirusa, gubitka posla i finansijske nesigurnosti.

„Rad od kuće stvara stres koji mnogi nisu mogli da predvide. Ljudima je teško da se isključe iz ‘kancelarije’ nakon radnog vremena, i nisu u stanju da sebi obezbede period u kome neće razmišljati o poslu“, izjavio je psiholog IT kompanije Kontrol risks za Biznis insajder.

U još jednom istraživanju Blajnda, koje se bavilo balansom između privatnog i poslovnog života, više od pola od 5.500 ispitanika izjavilo je da je ovaj balans narušen od početka pandemije.

„Nekada je postojala razlika između posla i života kod kuće, ali je ona sada nestala. Mi ne radimo od kuće, već samo živimo na poslu“, izjavio je radnik Gugla.

Izvor: B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar