Home VestiIT i nauka Roboti bi mogli rešiti problem deficita radne snage u japanskim prodavnicama

Roboti bi mogli rešiti problem deficita radne snage u japanskim prodavnicama

by bifadmin

U jednom japanskom supermarketu radi robot koji se ne kreće “svojom voljom” već ga uz pomoć virtuelne realnosti pomera čovek sa udaljenosti od nekoliko kilometara. Ukoliko se pokaže kao dobar “zaposleni” on bi mogao rešiti problem deficita radne snage na slabo plaćenim poslovima u ovoj zemlji, kakav je i punjenje rafova u prodavnicama.

Čovek koji upravlja pomenutim robotom pomoću virtuelne realnosti gleda sve što i robot vidi i zato može da upravlja njegovim pokretima. Ovo mu je omogućila kompanija Telexistence čiji je robot Model-T kreiran tako da ljudima omogućava da se bave fizičkim poslovima bez fizičkog prisustva na određenom mestu.

Na početku svoje “karijere” robot će se uglavnom baviti popunjavanjem rafova sa pićem, a kasnije bi trebalo da avanzuje te da radi i sa ostalom robom.

Ovakav koncept robotike zove se telerobotika, jer nije u pitanju mašina koja sama zna šta treba da radi već se njom mora upravljati na daljinu. Takvi roboti postoje već duže vreme i najviše se koriste u deminiranju i drugim opasnim delatnostima u koje sada zbog pandemije korona virusa spada i dostava hrane.

Povod za eksperimentisanje sa njima u trgovačkoj delatnosti je starenje japanske populacije i deficit radnika na slabo plaćenim pozicijama. A pomoću ovakvih robota jedan čovek bi mogao da popunjava rafove u nekoliko udaljenih prodavnica.

Ipak, ova tehnologija nije bez mana – roboti ove poslove obavljaju sporije nego ljudi, a osim toga i dugotrajna upotreba “kacige” za virtuelnu realnost nije preporučljiva iz zdravstvenih razloga.

Izvor: BBC

Foto: TheDigitalArtist, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar