Home VestiPolitika i društvo Severna Koreja tvrdi da „žuta prašina“ koju vetar nanosi iz Kine sadrži korona virus

Severna Koreja tvrdi da „žuta prašina“ koju vetar nanosi iz Kine sadrži korona virus

by bifadmin

Severna Koreja je upozorila svoje građane da ne izlaze iz kuća zbog „žute prašine“ koju vetar nanosi iz Kine, a koja u sebi sadrži korona virus.

Ovakvi medijski sadržaji iz pomenute azijske zemlje nisu retkost, još od onog da je fudbalska reprezentacija Severne Koreje 2014. osvojila Mundijal.

Međutim, u ovoj vesti, koja takođe deluje veoma neobično, možda se krije nešto dublje. Naime, Severna Koreja tvrdi da u njoj nema zaraženih korona virusom, ali je ipak u stanju pripravnosti zbog širenja zaraze po svetu.

Ipak, zapadni mediji sumnjaju u tačnost ove informacije. Tu sumnju podgreva i poslednja vest o „žutoj prašini“ koja je zaista rasterala ljude sa severnokorejskih ulica. Kako neki izvori navode, tamošnji gradovi su sada maltene prazni.

Pomenuta žuta prašina je zapravo pesak koji vetar povremeno nanosi u Severnu Koreju iz mongolskih i kineskih pustinja. Međutim, naučnici kažu da iako korona virus može opstati u vazduhu satima, teško da će se bilo ko zaraziti na taj način, posebno napolju. Ljudi se najlakše zaraze, prema UN Centru za kontrolu bolesti, kapljično, kada se nalaze u blizini inficiranih osoba koje kašlju, kijaju ili govore.

Izvor: BBC

Foto: SturmjaegerTobi, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar