Home VestiPolitika i društvo U planu urbanizacija ruralnog prestoničkog naselja Slanci

U planu urbanizacija ruralnog prestoničkog naselja Slanci

by bifadmin

U naselju Slanci predviđena je gradnja mešovitih gradskih centara i novih blokova za porodično stanovanje. Ovo naselje nadomak Beograda inače je bilo, bar do sada, poznato po uzgoju voća i povrća.

No, prema Planu detaljne regulacije, čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ono bi uskoro moglo biti urbanizovano. U sklopu te urbanizacije biće izgrađeni i škola, vrtić, trg i groblje sa pravoslavnom crkvom i kapelom. Selo će dobiti i novu saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, a vodotok Slanačkog potoka će biti regulisan i uređen. Postojeći objekat izdvojenog odeljenja Osnovne škole Ivan Milutinović u centru Slanaca će posle izgradnje nove škole biti prenamenjen u ustanovu kulture.

Površina obuhvaćena ovim planom iznosi oko 106,59 ha. U naselju sada živi 1.783 stanovnika, a predviđeno je da će ih biti 2.244.

Šta će se sve promeniti u Slancima

Na području naselja u planu je gradnja još oko 400 stanova (trenutno ih ima 1.181). Najviše će se stambenog prostora graditi u okviru mešovitih gradskih centara koji će zauzeti površinu od 16.170 m2, a u planu je i gradnja objekata za porodično stanovanje sa najviše 4 stana po objektu, kao i sanacija postojećih, neplanski izgrađenih stambenih blokova.

Slanci će dobiti i trg, na površini od 2.482 m2, sa klupama, česmom, fontanom, dekorativnim osvetljenjem i skulpturom, dok će spomenik žrtvama antifašističke borbe ostati na postojećoj poziciji.

Gradiće se i dograđivati i saobraćajna infrastruktura. Glavna ulica u naselju, Maršala Tita, planirana je kao dvosmerna saobraćajnica, a predviđena je i izgradnja sekundarne saobraćajne mreže – pristupnih i sabirnih ulica. U okviru regulacije javnih saobraćajnih površina planirana su ukupno 53 parking mesta i sadnja manjih lišćara duž ulica.

Slanački potok, odnosno Velikoselski potok koji zajedno čine Slanački i potok Balabanovac, biće zacevljen u delovima gde prolazi ispod saobraćajnica.

U planu je i gradnja nedostajuće ulične vodovodne mreže i zamena cevovoda kada je reč o postojećoj vodovodnoj mreži, kao i izgradnja trafostanica i telekomunikacionih objekata. Takođe, s obzirom da u naselju nema izgrađene gradske kanalizacione mreže, predviđena je gradnja kanalizacije po separacionom principu i izgradnja fekalnog kolektora u sklopu regulacije potoka. Za projekat atmosferske i fekalne kanalizacije potrebno je najpre izraditi idejni projekat.

Umesto dosadašnjeg zelenila – urbane bašte

Od komercijalnih sadržaja, Slanci će dobiti i malu gradsku stanicu za snabdevanje gorivom, sa dodatnim sadržajima kao što su trgovina auto-delovima, auto-perionica, rent-a-car i slično.

U zoni ostalih zelenih površina predviđena je mogućnost ekstenzivne proizvodnje hrane bez uoptrebe veštački sintetizovanih materija, organska proizvodnja hrane i poljoprivrednog i ukrasnog bilja, kao i formiranje vrtova i urbanih bašta – malih obradivih površina sa zajedničkim stazama i infrastrukturom koje se izdaju u zakup za organsko gajenje povrća, voća i cveća.

Plan detaljne regulacije za naselje Slanci, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, trenutno je na uvidu javnosti, sve do 28. oktobra.

Izvor: eKapija

Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije, screenshot

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar