Home VestiEkonomija Ukupan dug po glavi stanovnika oko 2.900 evra

Ukupan dug po glavi stanovnika oko 2.900 evra

by bifadmin

Svaki građanin Srbije dužan je nešto manje od 3.000 evra, pokazuju najnoviji zvanični podaci. Do ovog broja dolazi se sabiranjem duga stanovništva bankama, po osnovu kredita i ostalih bankarskih proizvoda, sa zvaničnim državnim dugom po glavi stanovnika.

Ukupan dug stanovnika Srbije po kreditima, na dan 30. septembra 2020. godine, iznosio je 1.177.981 miliona dinara, odnosno oko 170.000 dinara ili 1.446 evra po stanovniku. Dug po stanovniku, uključujući kredite, kreditne kartice, minuse po tekućem računu i lizing ugovore iznosi 1.523 evra, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije.

S obzirom na to da je javni dug Srbije, prema dostupnim podacima, u julu iznosio nešto više od 26 milijardi evra, to znači da je svaki stanovnik po ovom osnovu bio dužan nešto manje od 1.400 evra. Tako je ukupan dug po glavi stanovnika oko 2.900 evra.

„Stanje kredita privredi i stanovništvu beležilo je tokom 2020. godine dvocifreni rast na međugodišnjem nivou, čemu je doprinela dobra realizacija kredita tokom prvog tromesečja, ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije, efekti moratorijuma, a od maja je na rast kreditne aktivnosti uticalo i odobravanje kredita namenjenih mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u okviru garantne šeme“, navode za „Blic“ u Narodnoj banci Srbije.

Prema podacima centralne banke, od početka godine krediti stanovništvu su povećani za 100,5 milijardi dinara, odnosno za devet procenata, dok je njihov međugodišnji rast ubrzan na 13,1 odsto u avgustu (sa 10 procenata u decembru 2019.).

U strukturi zajmova stanovništvu najzastupljeniji su gotovinski – 44,6 odsto i stambeni krediti – 35,8 procenata.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar